Стипендије и конкурси

У оквиру програма Априлских радионица, Универзитетски Центар за развој каријере и саветовање студената организује прву презентацију 04. априла 2017. године под називом:

Панел на тему мобилности у оквиру Еразмус+ програма

са почетком у 15:00 часова, у Центру за развој каријере.

Презентација је намењена студентима и запосленима на Универзитету у Крагујевцу.

Гости на презентацији биће колеге из Канцеларије за међународну сарадњу Шлеског технолошког Универзитета у Гљивицама (Пољска).

Вест о организовању радионице можете видети овде: http://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=1362


Пракса за преводиоце

Млади од 15 до 35 година

опширније на iSerbia


Република Србија је по други пут узела учешће у међународном истраживању EUROSTUDENT које се бави прикупљањем индикатора социјалне димензије високог образовања. У предходном циклусу EUROSTUDENT истраживања Србија се прикључила EUROSTUDENT мрежи коју сеу чиниле 32 државе Европе. Тада смо по први пут добили упоредиве податке на националном нивоу о студентском стандарду, мобилности и интернационализацији високог образовања. EUROSTUDENT извештај из предходног циклуса можете погледати на страници: http://www.eurostudent.eu/download_files/documents/EVSynopsisofIndicators.pdf

У тренутном циклусу EUROSTUDENT истраживања имамо прилику да обезбедимо континуирано праћење индикатора социјалне димензије у европским оквирима. Истраживање спроводи Универзитет у Београду у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја. Резултати истраживања агрегирани на националном нивоу биће доступни на EUROSTUDENT страници http://database.eurostudent.eu/.

Истраживање се спроводи анонимно што значи да не постоји могућност идентификовања појединачних студената и високошколских установа. Подаци ће бити доступни искључиво на националном нивоу и представљени на EUROSTUDENT страници. Више о самом истраживању можете погледати на адреси http://www.eurostudent.eu.

Како бисмо обезбедили квалитет података и неопходну заступљеност високошколских установа у Србији, молимо Вас да нам помогнете у процесу прикупљања и омогућите приступ нашим анкетарима који би спровели анкентно истраживање са студентима Вашег факултета. Пример упитника можете погледати на адреси: https://upitnik.rcub.bg.ac.rs/index.php/493649?lang:sr-Latn.

Надамо се да ћете подржати ово истраживање и одмах позвати колеге да својом сарадњом помогну његово спровођење. Иако је учешће на добровољној бази, због поузданости резултата веома је важно да се етуденти заинтересују и мотивишу да упитник попуне.

За све додатне информације молимо Вас обратите се Центру за обезбеђење квалитета Универзитета у Београду, на мејл адресу: kvalitet@rect.bg.ac.rs, или на бројеве телефона: 011/3207-433, 011/3207-413 и 011/3207-493.


Francusko-srpska privredna komora

organizuje: STUDENTSKU NAGRADU 2017

na temu:

ODRŽIVI RAZVOJ U DOBA DIGITALIZACIJE

Na koji način se digitalna transformacija odražava na održivi razvoj? Kako utiče na održivo poslovanje kompanija i kako se može odraziti na održivi razvoj različitih privrednih delatnosti poput poljoprivrede, zdravstva, gradnje i arhitekture, energetike, tgrovine itd?

Ove godine od studenata će se tražiti da izaberu jedan ili više sektora i da daju konkretne, originalne i realne predloge kako digitalizacija može poboljšati poslovanje kompanija u Srbiji i regionu, primenjujući koncept održivog razvoja.

Studentska nagrada namenjena je svim srpskim i stranim studentima, koji će na dan 31.12.2017.g. imati do 25 godina starosti, a koji su upisali školsku 2016/2017 pri nekoj od institucija visokog obrazovanja u Republici Srbiji.

Krajnji rok za podnošenje kandidatura je petak 28. april 2017.g.

U daljem toku konkursa pet kandidata usmeno će braniti svoj rad pred stručnim žirijem (datum i mesto održavanja u Beogradu će biti naknadno objavljeni).

Sponzori takmičenja će uručiti nagrade u sumi od:

1. nagrada: 1000 EUR, koju dodeljuje „Schneider Electric“

2. nagrada: 800 EUR, koju dodeljuje „Elektrovat“

3. nagrada: 600 EUR, koju dodeljuje „Enel PS“

Nakon odluke žirija, nagrade će biti dodeljene autorima, tokom ceremonije koja će biti praćena koktelom, a kome će prisustvovati članovi Francusko-srpske privredne komore, kao i glavni akteri iz domena održivog razvoja u Srbiji.


Стипендије за студије у Русији

Министарство образовања и науке Русије и Росотрудничество објављују конкурс за пријем држављана Републике Србије на школовање у образовним институцијама за високо образовање у Руској Федерацији за школску 2016/2017. годину.

Информације

Конкурс


Наградни конкурс Фонда Ненада М. Костића за најбоље мастер или дипломске радове из свих области чисте и примењене хемије

Информације

Пријава за конкурс (.доц)


Конкурс за доделу стипендија за 2016. годину најбољим студентима Универзитета у Крагујевцу

Информације


Конкурс GDi- GISDATA

Информације


ALPBACH стипендије

www.alpbach.org/stipendien


Стипендије Републике Аустрије

За запослене

За истраживање


Хумболтова стипендија

За истраживаче

Постдокторске студије


Ерасмус Мундус 2015-16

Више информација


Интернационални програм стипендија Вишеград

Стипендије за мастер и постмастер студије


Шведска

Стипендије Шведског института

Програм Ерасмус Мундус


Амген Сцхолар Программе

За постдипломце.

Више информација: www.amgenscholars.mcn.uni-muenchen.de


Global Undergraduate програм размене за Србију (Global UGRAD) обезбеђује талентованим студентима основних студија пуну стипендијуза једну академску годину у Сједињеним Државама. Пријава и информације нa: http://www.worldlearning.org.rs


Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу

http://razvojkarijere.kg.ac.rs/centar/


Фонд ''Проф. др Радослав Жикић''

Фонд ''Проф. др Радослав Жикић'' основан је одлуком оснивача Фонда Љубице Жикић, суприге преминулог др Радослава Жикића, редовног професора биолошких наука на Природно-математичком факултету у Крагујевцу.

Фонд је основан са жељом да се трајно чува успомена на његову личност, академски рад и животно дело.

Фонд је формиран са циљем да се на Дан Факултета 15. априла сваке године награди изузетно добар дипломирани студент на дипломским или докторским студијама са Института за биологију и екологију Природно-математичког факултета у Крагујевцу. Ове године је трећи пут додељена награда Фонда ''Проф. др Радослав Жикић'' најбољем студенту докторских студија биологије са Института за биологију и екологију ПМФ-а у Крагујевцу, који је одбранио докторску дисертацију у претходној календарској години.