2020-2021      Насловна      ОПШТИНСКО      ОКРУЖНО      ДРЖАВНО      СФО      IPhO      Задаци      Опште информације      Контакт

Важна документа:


   
   
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Поштоване колегинице и колеге


     Нова Комисија за такмичење из физике је још увек у фази оснивања.  Урадићемо све што можемо да и ове године одржимо такмичење, а надам се да ћемо све успети да урадимо до 19. фебруара.  Ускоро ће бити покренута нова веб страница такмичења, о којој ћете се моћи информисати овде и на сајту ДФС-а, па ћемо бити у ближем контакту.
     Желим Вам свима још успешнији рад и надам се да ћемо заједно ефикасно сарађивати и допринети успеху сезоне где год је то могуће.

  Срдачан поздрав

   Председник Комисије
 Имре Гут
 Департман за физику Нови Сад

   
   
   
   
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Комисија за такмичење из физике ученика средњих школа се повукла по завршетку циклуса такмичења у 2022./2021. години и Међународне олимпијаде из физике.

Друштво физичара Србије ће именовати новог председника за наредни мандат почев од школске 2021./2022. године.

ВД председник Комисије за такмичења у школској 2021./2022. години доц. др Владимир Марковић

   
   
   
   
   
ОБАВЕШТЕЊЕ 25.05.2021.

У четвртак 27. маја са почетком у 10.00 почиње израда теоријских задатака у свечаној сали главне зграде Природно-математичког факултета у Крагујевцу. Учесници Олимпијаде се позивају да дођу пола сата раније, око 9.30. Више на страници СФО.

   
   
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ 16.05.2021.

Нови термин Српске Физичке Олимпијаде је четвртак и петак 27. и 28. маја.

Физички формат Међународне Олимпијаде из Физике - IPHO је отказан. IPHO ће се одржати у ОНЛАЈН формату.

   
   
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ 15.05.2021.

Због термина Државног такмичења из математике Б, добили смо молбе за померање термина СФО.

Једини могући термин би био среда и четвртак 26. и 27. мај. Због померања свих такмичења, календар средњих школа је доста оптерећен. Молим учеснике СФО да уколико постоје преклапања за термине 26. и 27. маја јаве на мејл vmarkovic@kg.ac.rs до понедељка у 12.00 када ће бити донета одлука о померању датума СФО.

   
   
ОБАВЕШТЕЊЕ 13.05.2021.

Српска Физичка Олимпијада ће се одржати 20. и 21. маја у Крагујевцу на Институту за физику Природно-математичког факултета.

Више на страници СФО.

   
   
ОБАВЕШТЕЊЕ 04.05.2021.

Још увек није објављен измењен календар такмичења од стране Министарства.

Очекујемо да ће се Српска Физичка Олимпијада одржати 20. и 21. маја (четрврак и петак) у Крагујевцу

   
   
ОБАВЕШТЕЊЕ 26.04.2021. На страници Државно можете наћи коначне резултате Државног такмичења са исправљеним техничким грешкама
   
   
ОБАВЕШТЕЊЕ 24.04.2021.

Резултате Државног такмичења из физике за гама категорију можете погледати на страници Државно.

Резултати алфа и бета категорије са унетим техничким исправкама ће бити објављени ускоро.

   
   
ОБАВЕШТЕЊЕ 21.04.2021.

Drugo Obavestenje DRZAVNO 2021

Детаље у вези са Државним такмичењем погледати на страници Државно

   
   
ОБАВЕШТЕЊЕ 19.04.2021. Prvo Obavestenje DRZAVNO 2021
   
   
ОБАВЕШТЕЊЕ 14.04.2021.

Државно такмичење из физике ученика средњих школа ће се одржати 23. и 24. априла у Крагујевцу.

Израда задатака почиње у петак 23. априла у 10h. Како ме можемо организовати окупљање и свечано отварање, објавићемо агенду такмичења. Ученици ће сукцесивно долазити пре почетка такмичења по унапред дефинисаном распореду, како не би стварали гужве.

   
   

ОБАВЕШТЕЊЕ 13.04.2021.

Термин одржавања Државног такмичења је готово известан - 23. и 24. април. Очекујемо званично саопштење за повратак ученика у школске клупе, чиме ће бити отклоњена свака дилема у вези могућности одржавања Државног такмичења.

Како није било захтева за преводе задатака на језике националних мањина, позивамо још једном наставнике да, уколико имају ученике којима су потребни задаци на језицима националних мањина, упуте захтев на мејл vmarkovic@kg.ac.rs.

   
   

ОБАВЕШТЕЊЕ 18.03.2021.

ОДЛАГАЊЕ ДРЖАВНОГ ТАКМИЧЕЊА

Због тренутне епидемиолошке ситуације, а уз сагласност Министарства, Државно такмичење ученика средњих школа се ОДЛАЖЕ за 23. и 24. април 2021. године. Тај термин је предвиђен за СФО, тако да ће у договору са Министарством термин СФО бити накнадно дефинисан.

Домаћини такмичења су потврдили реализацију такмичења у новим терминима и локација такмичења остаје непромењена.

Хотелске резервације преко хотела Крагујевац су померене за новодефинисане термине такмичења.

Краћи временски период одлагања би могао довести до непромењене епидемиолошке ситуације и надамо се да ће месец дана бити довољно за стабилизацију.

   
   
OБАВЕШТЕЊЕ 12.03.2021.

Такмичење из физике ученика основних школа заказано за 20. март је отказано.

Настава је обавезна онлајн од 15. - 19. марта, како за ученике средњих, тако и за ученике старијих разреда основних школа. Према објавама медија, медицински штаб је тражио продужење мера на 14 или 21 дан, што ће, уколико се оствари утицати на одржавање такмичења средњошколаца.

Још увек са сигурношћу не можемо говорити о не одржавању заказаног Државног такмичења за ученике средњих школа 26. и 27. марта. Уколико настава у недељи такмичења буде искључиво онлајн, такмичење се највероватније неће одржати.

За сада нам остаје да пратимо ситуацију и да се придржавамо прописаних мера.

   
   
OБАВЕШТЕЊЕ 10.03.2021.

Листе позваних ученика можете погледати на страници ДРЖАВНО

Молимо наставнике чијим ученицима је потребан превод на језике националних мањина да се јаве путем мејла на vmarkovic@kg.ac.rs најкасније до 15. марта 2021.

План такмичења се неће мењати, осим у случају уколико противепидемиолошке мере онемогуће одржавање такмичења. За сада је рано прогнозирати какве су шансе да се тако нешто деси и надамо се повољној ситуацији.

   
   
ОБАВЕШТЕЊЕ 02.03.2021.

Државно такмичење из физике ће се одржати према календару такмичења 26. и 27. марта (петак и субота).

Израда задатака ће почети у петак 26. марта у 10.00 часова. Према тренутно актуелним Дописима послатих од стране Министарства, окупљање ученика како у затвореним просторијама преко дозвољеног броја, тако и на отвореном у великим групама је забрањено. Због тога неће бити могућности за свечаним отварањем такмичења на које смо навикли и ученици ће долазити према унапред утврђеним терминима по разредима и категоријама како се гужве не би стварале. Сама агенда ће бити дефинисана накнадно у договору са домаћинима, али се очекује да ће ученици доћи барем пола сата пре почетка израде задатака.

Додела награда ће се одржати у свечаној сали Прве крагујевачке гимназије у суботу 27. марта према унапред дефинисаним терминима и групама у складу са текућом епидемиолошком ситуацијом.

Дефинитивне информације и агенду такмечења ћемо објавити благовремено. У овом тренутку делимо релевантне информације које омогућавају школама да планирају организацију доласка на Државно такмичење.

По потреби, информације о хотелском смештају можете наћи на ЛИНКУ

   
   
ОБАВЕШТЕЊЕ 01.03.2021.

4. задатак за 3. разред алфа категорије окружног такмичења у поставци дела под а) има грешку због које није могуће одредити релевантне величине. Извршене су измене како би резултати били регуларни и додататан број ученика 3. разреда алфа категорије је позван на Државни ниво такмичења.

Више на страници Државно

   
ОБАВЕШТЕЊЕ 26.02.2021. На страници ДРЖАВНО можете наћи информације о ДРЖАВНОМ нивоу такмичења
   
ОБАВЕШТЕЊЕ 25.02.2021. Прелиминарне резултате ОКРУЖНОГ такмичења можете погледати на страници ОКРУЖНО
   
ОБАВЕШТЕЊЕ 21.02.2021. Молимо ученике и наставнике који имеју евентуалне жалбе Државној комисији да се приликом писања жалби придржавају правилника. Жалбе слати искључиво на адресу

okruznozalbefizikasrednje@gmail.com

Детаљније на страници ОКРУЖНО

   
   
ОБАВЕШТЕЊЕ 19.02.2021. Задаци за окружни ниво такмичења су послати директорима школа домаћина. Погледати информације на страници ОКРУЖНО
   

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

18.02.2021. године

Сходно тренутној епидемиолошкој ситуацији државни ниво такмичења није могуће реализовати по тренутним пропозицијамa Правилника такмичења. Сходно томе, донета је Одлука о изменама броја учесника државног такмичења из физике ученика средњих школа школске 2020/21 године - ОДЛУКА

Како би омогућили реализацију такмичења, на државно такмичење из физике ученика средњих школа биће позвано по 25 ученика у свакој категорији и разреду:
100 ученика у алфа категорији (25 ученика по разреду),
100 ученика у бета категорији (25 ученика по резреду) и
50 ученика у гама категорији (25 у првом и 25 у дугом разреду).

   
   
ДОПИС МИНИСТАРСТВА

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ је послало допис ОСНОВНИМ и СРЕДЊИМ школама поводом такмичења и смотри, као и препорике Института за јавно здравље - ДОПИС

   
   
ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ

Наставни план и програм такмичења ученика АЛФА и БЕТА категорије је усклађен за ОКРУЖНИ ниво такмичења према градиву које се реализује у школама.

1. разред - Све до Динамике транслатнорног кретања, закључно с трењем (нема промена у односу на досадашњи план)

2. разред - Закључно са основима динамике флуида (нема промена у односу на досадашњи план)

3. разред - Део Хармонијских осцилација који је предвиђен на ОКРУЖНОМ нивоу је ПРЕБАЧЕН на ДРЖАВНИ ниво. Хармонијске осцилације НИСУ део програма ОКРУЖНОГ нивоа такмичења

4. разред - Увод у квантну механику, тј. појам о Шредингеровој једначини, квантни линеарни хармонијски осцилатор, потенцијали и баријере се ПРЕБАЦУЈУ на ДРЖАВНИ ниво такмичења

   
   
Обавештење

Правилник такмичења предвиђа могућност изласка ученика који се нису пласирали на окружни ниво такмичења, под испуњеним условима дефинисаним Чланом 33 Ставом 1 правилника.

Како се претходне године државни ниво такмичења није одржао, молим окружне комисије да на основу прошлогодишњег пласмана на државни ниво омогуће ученицима да се такмиче на окружном нивоу ове године.

Списак ученика пласираних на Државни ниво такмичења 2020 можете наћи на линковима:

Алфа, Бета, Гама.

   
Информације Пристигле извештаје ОПШТИНСКОГ нивоа такмичења из физике можете видети на страници ОПШТИНСКИ ниво
   
   

 

Окружни ниво такмичења из физике за средње школе ће се одржати у суботу 20.02.2021. са почетком у 10h.

Такмичење се одржава у категоријама Алфа, Бета и Гама. У гама категорији се такмиче ученици средњих стручних школа и ученика општег и друштвено-језичког смера гимназија у прва два разреда

За све ученике који желе да учествују на такмичењима, пре почетка општинског такмичења родитељи морају потписати  изјаву о сагласности за јавно објављивање података неопходних за регуларно одржавање такмичења. Изјава се чува у школској документацији школе коју ученик похађа. Ученици који се такмиче могу преузети ИЗЈАВУ о сагласности давања личних података са ове странице, коју треба попунити и потписати.

 

 

 

   

 

 

 

Правилник такмичења

Календар такмичења 2021

Наставни програм такмичења Алфа и Бета категорије

Наставни програм такмичења Гама категорије

ИЗЈАВА - лични подаци

Извештај са такмичења

   

Задаци са претходних такмичења

Такмичења ранијих година

Takmičenja iz fizike učenika srednjih škola