Ботаничка башта Крагујевац

Botanical garden Kragujevac

Школски биолошки центар

У оквиру пројекта „Школски биолошки центар“ кога реализује ЦЕООР (Центар за еколошко образовање и одрживи развој), а који финансијски подржава ЕУ и УНДП, у оквиру програма РЕЛОАД, као и град Крагујевац, дана 15. јуна 2020 год. у Школском биолошком центру у оквиру Ботаничке баште Крагујевац, одржана је практична радионица за васпитаче и учитеље који су прошли први, теоријски део. Обуку су држале Др Горица Ђелић ванредни професор на ПМФ-у и Мр Ана Ђокић Остојић, наставник у школи „Свети Сава“.

5. јун - Светски дан заштите животне средине

На Конференцији о заштити животне средине одржаној у Стокхолму 1972. године Генерална скупштина Уједињених нација одредила је 5. јун као датум обележавања Светског дана заштите животне средине.
Светски дан заштите животне средине званично се обележава од 1974. године, и сваке године бира се централна тема (слоган, мото) која подразумева актуелну проблематику у области заштите животне средине, као и земља - домаћин која организује централну манифестацију.
Прва година прослављања Светског дана заштите животне средине била је под слоганом “Only one Earth“ (Само једна Планета), док је овогодишња тема “It's Time For Nature“ (Време је за природу) или „Celebrate Biodiversity” (Славите Биодиверзитет), а земља домаћин je Колумбија, у партнерству са Немачком.
Планинарско – еколошки клуб „ГОРА“ и Еколошко удружење „ЗЕЛЕНИ МИР СРБИЈЕ“ су Дан заштите животне средине обележили у Ботаничкој башти у Крагујевацу.
Планинарско – еколошки клуб „ГОРА“ се поред планинарења као основне делатности бави екологијом и заштитом животне средине. Од прве године постојања (2007. године) овај клуб обележава важне еколошке датуме кроз разне радионице, предавања чланова еколога, акције уређења неког простора и др. Ове године најмлађи чланови Планинарско – еколошког клуба „ГОРА“ заједно са члановима Еколошког удружења „ЗЕЛЕНИ МИР СРБИЈЕ“ су обележили 5. јун - Дан заштите животне средине обиласком Ботаничке баште и упознавањем са значајем очувања животне средине и биодиверзитета.

Ботаничка башта у Крагујевцу – лабораторија на отвореном.

Дана 18. 5. 2020. године су студенти четврте године групе Биологија у оквиру предмета Огледи у настави биологије код предметног професора Радмиле Глишић имали практичну наставу у Ботаничкој башти.

Слике јесени у Ботаничкој башти!

Јесен у Ботаничкој башти!

Дана 23. 10. 2019. године студенти волонтери и мали тим Баште засадио је кринове, перунике и допунио и оивичио зељасте површине у нашој Ботаничкој башти.

Јесен у Ботаничкој башти!

Светски дан заштите животиња

Светски дан заштите животиња обележен је у Ботаничкој башти 5. 10. 2019. године. Догађај су организовали Центар за еколошко образовање и одрживи развој - ЦЕООР у сарадњи са Удружењем Црвена шапа, Природно-математичким факултетом и основним школама и вртићима из Крагујевца.
Централна идеја овог дана је истицање важности животињског света у свим његовим облицима и величинама, од мишева до слонова и препознавање позитивног утицаја који животиње имају на наше животе.
Активности:
* Удомљавање и дружење са штенцима и мацама без дома у организацији Црвене шапице – друштва за заштиту животиња из Крагујевца.
* Даривање хране и опреме за кућне љубимце без дома. Деца имају могућност да донесу храну за куце и маце, старе повоце, посудице за храну, играчкице за љубимце и др. (Црвене шапице и ЦЕООР)
* Радионица – сликање и бојење омиљених животиња (пожељно је понети свој прибор за цртање) ЦЕООР
* Радионица – „Упознајмо Ботаничку башту“ Шетња Ботаничком баштом и упознавање са биљним светом Азије и Европе, алпинетумом (врт засађен планинским биљем), лавиринтом и др (ПМФ)
* Упознавање са Школским биолошким центром који је формиран у оквиру Ботаничке баште (ЦЕООР)

Посета основаца школе: “Јован Шербановић“ из Крепољина

У суботу 28. 9. 2019. године Ботаничку башту у Крагујевцу посетили су „најбољи Крепољинци“. Ово је био наградни излет за најбоље одељење и појединце у акцији прикупљања секундарних сировина за прошлу годину. Ботаничку башту посетило је 44 ученика, узраста од 2. до 8. разреда и 5 наставника. Путовање је предвиђено планом већа природних наука и сатавни је део годишњег програма рада школе. Организатор путовања је веће природних наука основне школе: “Јован Шербановић“ из Крепољина.

Хакерско ћоше

Добар пример, доброг Професора. „Хакерско ћоше“ у Ботаничкој башти студената професора Бобана Стојановића

Дружење запослених на ПМФ-у и њихових пријатеља

У суботу 14.08.2019. је на простору Ботаничке баште организовано дружење запослених на ПМФ-у и њихових пријатеља. Дружење је подстакао и организовао Управник Института за физику Ненад Стевановић са својим колегама. Дружило се, у земљаном лонцу крчкало, пекло и лепо проводило.