СКУПШТИНА ЕНТОМОЛОШКОГ ДРУШТВА СРБИЈЕ

У среду, 04.12.2019. почев од 12.30 одржана Скупштина Ентомолошког друштва Србије на којој је и промовисана књига ентомолога Јована Станчића (94) „Мемоари – сећања проткана анегдотама“.  По први пут у историји постојања Друштва поверење је дато Крагујевцу и скуп је био на нашем Институту. Скупштини је претходио полусатни састанак руководства Друштва и уредништва часописа Acta Entomologica Serbica у деканату нашег Факултета.
Организацију ових дешавања су осим наших ентомолога (Снежана Пешић, Ана Митровски-Богдановић, Драгана Предојевић и Филип Вукајловић) подржали Весна Перишић из Центра за стрна жита, техничар Александра Митровић, руководство Факултета, Института и Српског биолошког друштва „Стеван Јаковљевић“ из Крагујевца и запослени у нашем Акваријуму (посебно Симона Ђуретановић). Специфичан и веома запажен је био допринос у виду необичних, ентомологијом инспирисаних аранжмана од воћа и поврћа колеге Ненада Златића, докторанда на ботаници.

https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=422774885340856&id=1636864726329387

Фотогалерија

Почетна страна
О Институту
Студијски програми
Запослени
Пројекти и сарадња
Друштва
Фотогалерија
Безбедан рад у лабораторији
Архива

Контакт

 

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ У ПРВОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ 29.11.2019.

Осми по реду Фестивал науке, са темом „Знање је бесконачно“, одржан је у Првој крагујевачкој гимназији, 29. 11. 2019. г.  Бројна екипа наставника, сарадника и студената Института за биологију и екологију је својим занимљивим поставкама и експериментима одговорила задатој теми. Пажњу многобројних посетилаца, посебно ученика крагујевачких основних и средњих школа, привукле су технике цртања помоћу бактерија, раличите врсте лековитих гљива, инвазивне врсте риба, макробескичмењака и алги, оптичке варке и илузије, збирке лептира и главених скелета кичмењака, структура и физиологија поленовог зрна, модели ћелијске мембране и различитих органела, као и изоловање ДНК из различитих ткива. Циљ поставке нашег Института био је промовисање научних вредности и проширивање знања, као и развијање интересовања за практичне активности у области биолошких наука код ученика, као и код осталих посетилаца. Такође, на Фестивалу су промовисани студијски програми нашег Института, при чему је подељен већи број флајера и другог промотивног материјала.
На Фестивалу науке учествовали су: Вукојевић Александар, Станковић Предраг,  Миленковић Бојана, Симић Олгица, Стевић Јелена, Станковић Марина, Терзић Јелена, Планојевић Невена, Ћупурдија Маја, Арсенијевић Дејан, Ђоковић Марина, Симовић Предраг, Милошевић Марија, Милојевић Сара, Павловић Милица,  Кањевац Милица, Момчиловић Јована, Марковић Стефан, Бојовић Кристина, Аврамовић Алек, Тодоровић Јована, Николић Александар, др Биљана Бојовић и др Радмила Глишић.

Фотогалерија

ПОСЕТА СТУДЕНАТА 3. ГОДИНЕ БИОЛОГИЈЕ И ЕКОЛОГИЈЕ ГРОШНИЧКОМ ЈЕЗЕРУ (ВОДОЈАЖИ)

Студенти 3. године Биологије и Екологије су у оквиру практичног рада на терену из предмета Екологија животиња, 7. јуна 2019. године посетили погон за прераду воде ЈКП „Водовод и канализација Крагујевац“ у оближњем селу Грошница, на Грошничком језеру (Водојажи). На самој брани су планктонском мрежицом узорковали планктон и уз помоћ Екмановог багера бентос, а на Грошничкој реци низводно од бране бентосном мрежицом и ручно сакупљали, а потом идентификовали и анализирали организме који чине макрозообентос. Осим тога обишли су комплетно постројење и упознали се са технолошким поступком пречишћавања и прераде језерске воде у пијаћу.

Фотогалерија

ТЕРЕНСКА НАСТАВА ИЗ ПРЕДМЕТА „СИСТЕМАТИКА И ФИЛОГЕНИЈА ВИШИХ БИЉАКА“  - ГОЧ, 2019.

У оквиру предмета „Систематика и филогенија виших биљака“, у периоду од  30. маја до 02. јуна. 2019. године реализована је теренска настава на планини Гоч, за студенте друге године  биологије и екологије (укупно 57 студента). У реализацији наставе учествовали су предметни доц. др Горица Ђелић, доц. др Снежана Бранковић и технички сарадник Милица Новаковић.

Фотогалерија

ТЕРЕНСКА НАСТАВА ШКОЛСКЕ 2018/2019. ГОДИНЕ

Теренска настава у оквиру истоименог предмета за студенте III године Основних академских студија Биологије и Екологије је реализована у периоду од 17. до 23. маја 2019. године на релацији Крагујевац – Овчарско-кабларска клисура, Златибор – Дурмитор (Жабљак) – Будва – Скадарско језеро – Ада Бојана – Улцињ – Улцињска солана – Бар – Могрен – Јаз – Котор – Костањица – Биоградска гора – Крагујевац. Теренска настава је организована за 54 студента Биологије и Екологије. У реализацији теренске наставе учествовали су наставници и сарадници Института за биологију и екологију у следећем саставу: доц. др Милан Станковић, доц. др Ана Петровић, асистент Драгана Предојевић, истраживач-сарадник Тијана Величковић и технички сарадници Милица Новаковић и Бојан Матејић.

Фотогалерија

ПОСЕТА СТУДЕНАТА IV ГОДИНЕ ЕКОЛОГИЈЕ РУДАРСКОМ БАСЕНУ „КОЛУБАРА”

Студенти IV године екологије су  у оквиру предмета „Обнова и унапређење екосистема“,  посетили Рударски басен „Колубара” са седиштем у Лазаревцу, који се простире на површини од готово 600 квадратних километара. Током једнодневних теренских вежби, студенти су обишли површински коп – поље Б и Д, расадник Колубара, лабораторију, као и видиковац проточног језера реке Колубаре. Студенти су се упознали са комплетним процесом рада површинских копова производњом и прерадом угља, али и процесима рекултивације и ревитализације земљишта, које је неопходно спровести због деградирања природног окружења.

Фотогалерија

НОЋ МУЗЕЈА“ 2019.

Манифестација „Ноћ музеја“ одржана је у суботу, 18. 05. 2019. године, са темом „Слобода“. За посетиоце је и ове године био отворен Институт за физику, на коме је своју изложбену поставку имао и Институт за биологију и екологију, под називом „Слобода у биљном и животињском свету“. У складу са задатом темом, тим наставника, сарадника и студената са нашег Института представио се научним достигнућима и иновацијама  из  области Цитологије, Микологије, Ботанике, Зоологије, Физиологије животиња, Молекуларне биологије и Хидробиологије (за све посетиоце је у време трајања манифестације био отворен Акваријум). 
Бројни посетиоци су показали велико интересовање за биолошке садржаје, а студенти и сарадници нашег Института су били спремни да им пруже информације и одговоре на постављена питања о свему што их интересује. У„Ноћи музеја“ учествовали су: Марија Стојадинов, Тимотијевић Синиша, Милица Кањевац, Невена Планојевић, Маја Ћупурдија, Невена Петровић, др Биљана Бојовић, др Радмила Глишић, као и студенти из Биолошке секције – Биологија ћелије.

Фотогалерија

ТЕРЕНСКА НАСТАВА ИЗ ПРЕДМЕТА ”НАЦИОНАЛНИ ПАРКОВИ И ЗАШТИЋЕНА ПОДРУЧЈА СРБИЈЕ” - ТАРА, 2019.

У оквиру предмета „Национални паркови и заштићена подручја Србије”, у периоду од 13. до 16. маја 2019. године обављена је теренска настава за студенте четврте године Основних академских студија биологије и екологије (укупно 29 студента). У реализацији теренске наставе учествовали су предметни наставник доц. др Снежана Бранковић и технички сарадник Милица Новаковић.

Фотогалерија

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ У ПРВОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ 2019.

Фестивал науке, седми по реду, одржан је и ове године у Првој крагујевачкој гимназији, 25. 04. 2019. г. Тема овогодишњег Фестивала била је „Седам величанствених“. Бројна екипа наставника, сарадника и студената Института за биологију и екологију потрудила се да својим занимљивим поставкама и експериментима одговори  задатој теми. Пажњу посетилаца, посебно ученика крагујевачких основних и средњих школа, привукло је седам најчешћих врста јестивих, лековитих и отровних гљива, седам репрезентативних вештачких акумулација, седам најугроженијих и ендемичних врста биљака, седам најатрактивнијих врста лептира, седам најистакнутијих анималних физиолога итд. Циљ поставке нашег Института био је промовисање научних вредности и проширивање знања, као и развијање интересовања за практичне активности у области биолошких наука код ученика, као и код осталих посетилаца.
На Фестивалу науке учествовали су студенти: Александар Вукојевић, Предраг Станковић, Милица Лазовић, Бојана Миленковић, Олгица Симић, Јелена Стевић, Александра Радовановић, Саша Алемпијевић, Милица Пећинац, Јована Павловић, Александра Никезић, Невена Планојевић, Стефан Благојевић, Маријана Перић, Марија Јеринић, Марина Ђоковић, Марија Милошевић, Милица Новаковић, Марија Стојадинов, Синиша Тимотијевић, Филип Вукајловић, др Радмила Глишић, др Биљана Бојовић и др Милан Станковић.

Фотогалерија

ПОСЕТА СТУДЕНАТА ПОГОНИМА ЈКП “ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА“ - ЦВЕТОЈЕВАЦ И ГРУЖА

Студенти IV године екологије су у оквиру предмета „Обнова и унапређење екосистема“, 19. априла 2019. године, посетили погоне ЈКП „Водовод и канализација“ у Цветојевцу и Гружи. Током једнодневних теренских вежби, студенти су у постројењу Цветојевац обишли постројење за пречишћавање отпадних вода које колектором стижу до система и после пречишћавања се упуштају у реципијент – река Лепеница. 
На постројењу акумулације Гружа, студенти су обишли погон за прераду сирове воде, којом се град Крагујевац, Кнић и делови Краљева снабдевају водом. Студенти су се упознали са комплетним процесом пречишћавања воде, који обухвата предозонизацију, таложење уз претходну коагулацију, филтрирање и дезинфекцију.

Фотогалерија

Adriatic Biodiversity Protection-Adribiopro2019

Међународна конференција “Заштита биодиверзитета Јадрана-енг. Adriatic Biodiversity Protection-Adribiopro2019” одржана је у Котору, у Културном центру “Никола Ђурковић” од 7. до 10. априла. У организацији Института за биологију мора- Универзитет Црне Горе, током два дана, кроз девет секција представљено је близу 100 радова на теме: Очување морског биодиверзитета, Очување обалних и морских подручја, Спрјечавање онечишћења мора, Ријетке и угрожене врсте у Јадранском мору, Морске стране и инвазивне врсте, Улоге акваријума, Одрживо кориштење морских ресурса, Морска биотехнологија и Очување слатководне биоразноврсности.
Институту за биологију мора Универзитета Црне Горе додељена су финансијска средства од стране Министарства спољних послова Краљевине Норвешке за спровођење пројекта „Центар за заштиту биодиверзитета мора „Boka Aquarium“ (MonteAqua) у сарадњи с Центром за рибарство и заштиту биолошке разноврсности копнених вода Института за биологију и екологију Природно математичког факултета Универзитета у Крагујевцу.
Конференција AdriBioPro2019 завршни је пројектни догађај, посвећен окупљању свих релевантних националних и регионалних сарадника те осигуравању чвршће регионалне сарадње у регији Јадранског мора.
На конференцији су  као чланови научног одбора учествовали проф. др Снежана Симић и проф. др Владица Симић са Института за биологију и екологију ПМФ-а у Крагујевцу.
Професори су презентовали и следеће радове:
- секција Улога акваријума
1.Simić, S., Mitrović, A., Djordjević, N. Algae in the aquariums of the Center for fishery and biodiversity conservation of inland waters - Aquarium Kragujevac
2. Simić, V. Simić, S. Petrović, A., Milošković, A. Đorđević, N., Radenković M., Đuretanović, S., Radojković N., Veličković, T.  ,Role of the Center for fishery and biodiversity conservation of inland waters Aquarium “Kragujevac” in ex situ protection
3. Simić, V., Mirović, I.,  Laušević, R.  Aquarium Boka concept design
- секција Очување слатководне биоразноврсности
1. Simić B. S., Djordjević B. N., Mitrović B. A.. Review of the research on red algae (Rhodophyta) in freshwater ecosystems in Montenegro.

 

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1221/objava/43793-u-kotoru-odrzana-konferencija-o-zastiti-biodiverziteta-jadrana

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1221/objava/44033-knjiga-sazetaka-konferencije-adribiopro2019

Фотогалерија

ИСТРАЖИВАЧКИ СЕМИНАР „НАУЧНИ КОНТАКТ“ ИЛИ „ИГРОМ ДО НАУКЕ“
ГОЧ, 2019.

             Истраживачки семинар под називом „Научни контакт“ или „Игром до науке“ за ученике VII и VIII разреда основне школе одржан је у образовно-истраживачком центру „Добре воде“ на Гочу од 15-17. 03. 2019. године. Семинар је организован уз подршку Министарства за просвету, науку и технолошки развој, града Краљево, Школске управе Краљево и Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу. У оквиру семинара биле су понуђене секције из Биологије и Хемије, које су имале за циљ промоцију интердисциплинарности, односно СТЕМ (Science, Technology, Engineering and Mathematics) образовања. Овај концепт учења је у сагласности са Пројектном наставом која је имплементирана у нашем образовно-васпитном систему.

У оквиру секције за Биологију одржана је радионица под називом „Од молекула до екосиСТЕМа, која је била посвећена проширивању биолошких знања о утицају фактора из спољашње средине на биљке и човека. У раду радионице учествовало је 36 ученика из различитих градова, који су одабрани на основу постигнутог успеха на такмичењима из биологије и успеха из претходног разреда.
Прва активност на радионици,  „Систем земљиште и биљке“, омогућила је полазницима упознавање физичких, хемијских и биотичких карактеристика геолошке подлоге, као морфо-анатомских и екофизиолошких особина биљних врста и њихових заједница као индикатора различитих типова земљишта. У оквиру практичне активности полазници су одређивали актуелну киселост земљишта из борове и храстове шуме са различите дубине помоћу папирних индикатора, а затим су резултате потврђивали мерењем на рН-метру.
Друга активност под називом „Од надражаја до реакције“ допринела је проширивању знања из области физиологије биљака и човека. Полазници су се упознали са „чулним системом“ биљака који им омогућава реакције на надражаје из спољашње средине, а оне се манифестују као покрети одређених биљних органа. Што се тиче чулног система човека, посебан акценат је био на чулу вида и слуха, са детаљним приказом грађе и функције органа који припадају овим чулима. Практична активност у оквиру овог дела радионице обухватила је препознавање специфичних покрета код одабраних биљака и објашњење њиховог физиолошког механизма, као и решавање одређених проблемских ситуација кроз многобројне примере оптичких илузија. 
Рад наставника-предавача био је у форми интерактивне наставе, коришћењем савремених наставних средстава, при чему су ученици постављене задатке и проблеме решавали самосталним, групним обликом рада, после чега је следило изношење добијених резултата, њихова анализа и дискусија.

Фотогалерија

ПОСЕТА СТУДЕНАТА IV ГОДИНЕ ЕКОЛОГИЈЕ АГЕНЦИЈИ ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ У БЕОГРАДУ

Студенти IV године екологије су у оквиру предмета „Еколошки мониторинг животне средине“, 12. децембра 2018. године, посетили Агенцију за заштиту животне средине у Београду. Током једнодневних теренских вежби студенти су се упознали са радом Агенције и видели на који начин се спроводи државни мониторинг квалитета воде, укључујући спровођење прописаних и усаглашених програма за контролу квалитета ваздуха, површинских вода, подземних вода, прве издани и падавина. Студенти су обишли и националну лабораторију која се налази у оквиру Агенције. Видели су и како се врши усклађивање и вођење националног информационог система заштите животне средине (праћење стања чинилаца животне средине кроз индикаторе) као и прикупљање и обједињавање података о животној средини, њихову обраду и израду извештаја о стању животне средине и спровођењу политике заштите животне средине.

Фотогалерија

ЗАХВАЛНИЦА СРПСКОГ БИОЛОШКОГ ДРУШТВА

ИНСТИТУТУ ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ ДОДЕЉЕНА ЈЕ ЗАХВАЛНИЦА ОД СТРАНЕ СРПСКОГ БИОЛОШКОГ ДРУШТВА ЗА САРАДЊУ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ДРУГОГ КОНГРЕСА БИОЛОГА СРБИЈЕ КОЈИ ЈЕ ОДРЖАН У КЛАДОВУ ОД 25. ДО 30. СЕПТЕМБРА 2018. ГОДИНЕ

Фотогалерија

ПРИПРЕМЕ ЗА 6. НАЦИОНАЛНИ ИЗВЕШТАЈ ЗА КОНВЕНЦИЈУ О БИОЛОШКОЈ РАЗНОВРСНОСТИ

У уторак, 25. децембра т.г. почев од 13.00, у сали А-II-5 Института за биологију и екологију, мр Славиша Поповић, самостални саветник за биодиверзитет у Агенцији за заштиту животне средине Министарства заштите животне средине РС, је одржао предавање на тему ПРИПРЕМЕ ЗА 6. НАЦИОНАЛНИ ИЗВЕШТАЈ ЗА КОНВЕНЦИЈУ О БИОЛОШКОЈ РАЗНОВРСНОСТИ.

Фотогалерија

НАГРАДЕ ПРИВРЕДНE КОМОРE СРБИЈЕ

Данијела Цветковић са Института за биологију и екологију, Природно-математичког факултета, Универзитета у Kрагујевцу, једна је од 10 награђених на јубиларним 50. годишњим наградама за најбоље докторске дисертације у школској 2016/2017. Награде додељује Привредна комора Србије. Привредна комора Србије наставила је педесетогодишњу традицију Привредне коморе Београда у награђивању најбољих научих радова који имају апликативну улогу у унапређењу привредног амбијента и повезивању науке и привреде.

Фотогалерија

ОБРАЗОВАЊЕ ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ

У оквиру предмета ЕКОЛОШКИ МОНИТОРИНГ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ 12. децембра 2018. године за студенте четврте године студија организована је едукативна посета Агенцији за заштиту животне средине. Стручњаци Агенције за заштиту животне средине одржали су предавање на тему мониторинга квалитета површинских вода Србије. Студентима су презентоване основе примене Оквирне директиве о водама ЕУ у Србији, резултати спровођења мониторинга статуса вода и концепт развоја мониторинга. Студенти су имали прилику и да се упознају са функционисањем најсавременије лабораторијске опреме.

Фотогалерија

Посета Проф. др Симин Хагх Назари са Пољопривредног факултета Универзитета Зањан из Ирана

У оквиру Технолошког пројекта ТР 31092 и сарадње Природно-математичког факултета Универзитета у Крагујевцу и Пољопривредног факултета Универзитета Зањан из Ирана, од 11. до 15. септембра 2018. године, проф. др Симин Х. Назари посетила је Институт за биологију и екологију, у циљу реализације међународне сарадње и истраживања на тему детерминације амилозе и амилопектина код семена хлебне пшенице.

Фотогалерија

ПОЧЕТАК ШКОЛСКЕ 2018/19. ГОДИНЕ - СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ И ДОДЕЛА ИНДЕКСА ЗА СТУДЕНТЕ ПРВЕ ГОДИНЕ БИОЛОГИЈЕ И ЕКОЛОГИЈЕ

Свечани пријем и додела индекса за студенте I године Основних академских студија биологије и екологије обављена је 14. 09. 2018.године. Овом приликом индексе је добило 39 студената екологије и 34 студента биологије.

Фотогалерија

ТЕРЕНСКА НАСТАВА ИЗ ПРЕДМЕТА „СИСТЕМАТИКА И ФИЛОГЕНИЈА ВИШИХ БИЉАКА“  - ГОЧ, 2018.

 

У оквиру предмета „Систематика и филогенија виших биљака“, у периоду од  03 до 05. јуна. 2018. године обављена је теренска настава на планини Гоч, за студенте друге године  биологије и екологије (укупно 54 студента). У реализацији наставе учествовали су предметни наставник доц. др Горица Ђелић, асистент др Снежана Бранковић и технички сарадник Милица Новаковић. Студенти су упознали специфичности флористичког састава и узорковали примерке са станишта на серпентинској геолошкој подлози и различитих ливадских и шумских екосистема. Након теренских истраживања студенти су савладали методе идентификације и хербаризовања биљног матријала. Теренска настава је успешно реализована, при чему су поједини сегменти реализовани у сарадњи са Шумарским факултетом Универзитета у Београду.

Фотогалерија

ТЕРЕНСКА НАСТАВА 2017/2018


Теренска настава у оквиру истоименог предмета за студенте III године Основних академских студија Биологије и Екологије је реализована у периоду од 24. до 30. маја 2018. године на релацији Крагујевац – Овчарско-кабларска клисура, Златибор – Дурмитор (Жабљак) – Будва – Ада Бојана – Улцињ – Улцињска солана – Бар – Могрен – Јаз – Котор – Костањица – Скадарско језеро – Биоградска гора – Крагујевац. У реализацији теренске наставе учествовало је 42 студента Биологије и Екологије, као и наставници и сарадници Института за биологију и екологију у следећем саставу: проф. др Владица Симић, доц. др Горица Ђелић, доц. др Милан Станковић, асистент Филип Вукајловић, истраживач-приправник Тијана Величковић и технички сарадници Милица Новаковић и Бојан Матејић.

Фотогалерија

„НОЋ МУЗЕЈА“ – 2018

            Манифестација „Ноћ музеја“ одржана је на Природно-математичком факултету у Крагујевцу у суботу, 19. маја 2018. године, под називом „Победе и победници“. За посетиоце је и ове године био отворен Институт за физику, на коме је своју изложбену поставку, поред осталих института ПМФ-а, имао и Институт за биологију и екологију.
Институт за биологију и екологију је у складу са темом овогодишње манифестације учествовао са садржајима из области биологије ћелије (3Д модели грађе и функције различитих типова ћелија и ћелијских органела), молекуларне биологије (изоловање ДНК), ботанике (Ramonda nathaliae – биљка симбол победе у Првом светском рату и Ginkgo biloba – реликтна биљка која побеђује време), зоологије (инсекти – победници у освајању простора на Земљи) и физиологије животиња.
Такође, у склопу ове манифестације посетиоцима су били доступни садржаји Акваријума – Центра за рибарство и конзервацију копнених вода, посебно експонати у складу са овогодишњом тематиком, као и изложба „Михајло Петровић Алас: мајстор рибарства“ као део фестивала „Трагом Мике Аласа“ посвећеног обележавању јубиларне годишњице рођења овог научника – математичара и природњака.
Манифестација „Ноћ музеја“ на Природно-математичком факултету била је веома посећена. Бројни посетиоци су посебно интересовање показали за штандове Института за биологију и екологију, на коме је 20 наставника, сарадника и студента основних, мастер и докторских студија пружало све тражене информације о бројним експонатима. 

Фотогалерија

ТЕРЕНСКА НАСТАВА ИЗ ПРЕДМЕТА ”НАЦИОНАЛНИ ПАРКОВИ И ЗАШТИЋЕНА ПОДРУЧЈА СРБИЈЕ” - ТАРА, 2018.

У оквиру предмета „Национални паркови и заштићена подручја Србије”, у периоду од 14. до 16. маја 2018. године обављена је теренска настава за студенте четврте године Основних академских студија биологије и екологије (укупно 44 студента). Студенти су посетили Национални парк „Тара“ и упознали његове флористичке и вегетацијске специфичности, обишли Овчарско-Кабларску клисуру – Предео изузетних одлика, кањон реке Раче и извор Лађевац, језеро Заовине, Природни резерват „Црвени поток”, видиковац Бањска стена и врело реке Година. У организацији и реализацији теренске наставе учествовали су предметни наставник доц. др Горица Ђелић и технички сарадник Милица Новаковић.

Фотогалерија

ПОСЕТА СТУДЕНАТА IV ГОДИНЕ ЕКОЛОГИЈЕ РУДАРСКОМ БАСЕНУ „КОЛУБАРА”

Студенти IV године екологије су  у оквиру предмета „Обнова и унапређење екосистема“,  11. маја 2018. године, посетили Рударски басен „Колубара” са седиштем у Лазаревцу, који се простире на површини од готово 600 квадратних километара. Током једнодневних теренских вежби, студенти су обишли површински коп – поље Б и Д, расадник Колубара, лабораторију, као и видиковац проточног језера реке Колубаре. Студенти су се упознали са комплетним процесом рада површинских копова производњом и прерадом угља, али и процесима рекултивације и ревитализације земљишта, које је неопходно спровести због деградирања природног окружења.

Фотогалерија

ПОСЕТА СТУДЕНАТА ПОГОНИМА ЈКП “ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА“ - ЦВЕТОЈЕВАЦ И ГРУЖА

Студенти IV године екологије су у оквиру предмета „Обнова и унапређење екосистема“, 07. маја 2018. године, посетили погоне ЈКП „Водовод и канализација“ у Цветојевцу и Гружи. Током једнодневних теренских вежби, студенти су у постројењу Цветојевац обишли постројење за пречишћавање отпадних вода које колектором стижу до система и после пречишћавања се упуштају у реципијент – река Лепеница.
На постројењу акумулације Гружа, студенти су обишли погон за прераду сирове воде, којом се град Крагујевац, Кнић и делови Краљева снабдевају водом. Студенти су се упознали са комплетним процесом пречишћавања воде, који обухвата предозонизацију, таложење уз претходну коагулацију, филтрирање и дезинфекцију.

Фотогалерија

ПОСЕТА СТУДЕНАТА IV ГОДИНЕ ЕКОЛОГИЈЕ АГЕНЦИЈИ ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ У БЕОГРАДУ


Студенти IV године екологије су у оквиру предмета „Процена утицаја на животну средину“, 20. априла 2018. године, посетили Агенцију за заштиту животне средине у Београду. Током једнодневних теренских вежби студенти су се упознали са радом Агенције и видели на који начин се спроводи државни мониторинг квалитета ваздуха и вода, укључујући спровођење прописаних и усаглашених програма за контролу квалитета ваздуха, површинских вода, подземних вода, прве издани и падавина. Студенти су обишли и националну лабораторију која се налази у оквиру Агенције. Видели су и како се врши усклађивање и вођење националног информационог система заштите животне средине (праћење стања чинилаца животне средине кроз индикаторе) као и прикупљање и обједињавање података о животној средини, њихову обраду и израду извештаја о стању животне средине и спровођењу политике заштите животне средине.

Фотогалерија

ДАН ОТВОРЕНИХ ВРАТА У ИНСТИТУТУ ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ


Дан отворених врата у Институту за биологију и екологију ПМФ-а одржан је у суботу, 24. марта, у периоду од 10 до 14 часова.
Циљ ове манифестације био је да матурантима, али и осталим средњошколцима предочимо све важне информације о студијским програмима Института за биологију и екологију, као и да одговоримо на сва питања која се односе на пријемни испит, али и занимања којима ће се бавити након стицања дипломе.
У Институту за биологију и екологију, у оквиру организације Дана отворених врата, чланови Комисије за пријемни испит били су доступни за сва питања у вези припреме и полагања пријемног испита, као и уписа на студије, презентовани су студијски програми свих нивоа студија, реализована је припремна настава по већ утврђеном распореду, организоване су промотивне радионице са фестивала науке уз учешће студената и чланова друштва ЕИД "Младен Караман". Као део манифестације,  Акваријум ПМФ-а је за све посетиоце, будуће студенте, омогућио бесплатан улаз и презентацију својих садржаја.

Фотогалерија

ИЗВЕШТАЈ СА ФЕСТИВАЛА НАУКЕ У ПРВОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

И ове године Институт за биологију и екологију је, заједно са свим осталим институтима ПМФ-а, учествовао на Фестивалу науке у Првој крагујевачкој гимназији, који је одржан 16.03.2018. године. Мото овогодишњег Фестивала, који је организован шести пут под слоганом „Дај(т)е се на знање“ био је Човек модерног доба.  
Како би из више углова представили човека модерног доба, бројна екипа наставника, сарадника и студената Института за биологију и екологију потрудила се да својим занимљивим поставкама и експериментима привуче пажњу  посетилаца, посебно ученика крагујевачких основних и средњих школа. С тим у вези Институт за биологију и екологију представио се разноврсним садржајима из области Биологије ћелије, Биохемије, Зоологије, Ботанике, Физиологије животиња, Микробиологије, Микологије, Хидробиологије и Молекуларне биологије.
Циљ је био да се овом приликом промовишу научне вредности и да се код ученика, будућих студената, развије интересовање за проширивањем знања и практичних активности у области биолошких наука.

Фотогалерија

ДР ДАНИЈЕЛА ЦВЕТКОВИЋ, ИСТРАЖИВАЧ ИНСТИТУТА ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ – ДОБИТНИК НАГРАДЕ ФОНДАЦИЈЕ "ГОРАН ЉУБИЈАНКИЋ" ЗА НАЈБОЉУ ДОКТОРСКУ ДИСЕРТАЦИЈУ ИЗ ОБЛАСТИ МОЛЕКУЛАРНЕ БИОЛОГИЈЕ ЗА 2017. ГОДИНУ

"УЛОГА МОЛЕКУЛАРНИХ МЕХАНИЗАМА НЕОАНГИОГЕНЕЗЕ КАО ТУМОР МАРКЕРА У ИНДИВИДУАЛИЗАЦИЈИ ТЕРАПИЈЕ ПАЦИЈЕНАТА СА КАРЦИНОМОМ ДОЈКЕ"

ментор доц. др Снежана Марковић

Фотогалерија

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ – ПРОМOЦИЈА СТУДИЈСКИХ ПРОГРАМА БИОЛОГИЈЕ И ЕКОЛОГИЈЕ

            Институт  за биологију и екологију је, заједно са осталим Институтима ПМФ-а, и ове године је учествовао на Фестивалу науке у Краљеву. Фестивал је одржан 07. 12. 2017. год. у Медицинској школи.   
Програмски садржаји, са којима се Институт  за биологију и екологију представио били су подељени у неколико целина:
-  ботанички (сличности између изгледа и грађе јестивих плодова и органа човека на које они испољавају лековито дејство; биљке месождерке; математички модели у ботаници);
- зоолошки (изложбена поставка великог броја инсеката, нарочито лептира, са ретким примерцима са других континената);
- цитолошки (3 Д модели грађе различитих типова ћелија, ћелијских органела и физиолошких процеса у ћелији);  
- физиолошки (ИТ симулација дејства наркотичких средстава на популацију пацова).
Манифестација је била веома посећена. Посетиоци су били углавном ученици  Гимназија и већег броја средњих стручних школа из Краљева и околине. Они су исказали велико интересовање за поставку Института за биологију и екологију, где су им студенти и сарадници Института пружали све тражене информације о бројним експонатима. Заинтересованим посетиоцима, промовисани су студијски програми свих студијских група ПМФ-а.
На Фестивалу науке – промоцији Факултета учествовало је 11 наставника, сарадника и студената биологије.

Фотогалерија

ПОСЕТА ОСНОВНОЈ ШКОЛИ ''ТАТОМИР АНЂЕЛИЋ'' У МРЧАЈЕВЦИМА

Природно математички факултет је 12.10.2017. године организовао посету Основној школи „Татомир Анђелић“ у Мрчајевцима. Повод је био обележавање 180 година постојања ове образовно-васпитне установе, које школски колектив прославља низом активности и тематских дана. Један од тих дана је био посвећен Природно-матичком факултету из Крагујевца, који је уз учешће Института за биологију и екологију, Института за математику и информатику, Института за хемију и Института за физику организовао мини фестивал науке у просторијама школе.
Институт за биологију и екологију се на овом фестивалу представио занимљивим садржајима из области биологије ћелије, ботанике и зоологије. Ученици су активно учествовали у пригодним радионицама које су припремили наши истраживачи и том приликом показали велико интересовање за биологију. Фестивал науке ПМФ–а посетило је преко 450 ученика.
Овом приликом се, још једном, захваљујемо колективу Школе на позиву да увеличамо њихову прославу, као и на веома срдачном пријему и гостопримству.

Фотогалерија

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА 2017.

Ноћ истраживача, под слоганом „Знање на први оглед“ одржана је ове године 29.09.2017. у Крагујевцу, као и у још 10 градова у Србији. Главна дешавања била су на Ђачком тргу, испред Прве крагујевачке гимназије. Централна тема овогодишње манифестације била је „Миграција и путеви“, у оквиру које је било постављено 40 радионица.
Као и претходних година, запажено учешће на Ноћи истраживача имао је и Институт за биологију и екологију. Представили смо се разноврсним научно-популарним садржајима из области молекуларне биологије, екологије миграторних врста риба и ботанике. Циљ наше поставке био је да се посетиоцима, а пре свега младима, на интересантан и очигледан начин приближи занимање научника-истраживача и  развијање љубави према биологији. Манифестацију је, према подацима из медија, посетило око 7000 људи, чиме организатори, а и ми, морамо бити више него задовољни.
На овој манифестацији са Института за биологију и екологију учествовало је 10 истраживача: др Александра Милошковић, Марија Јеринић, Маријана Перић, Ненад Златић, Милица Новаковић, Данијела Никодијевић, Јована Јованкић, Јована Тубић, Александра Марковић и Милена Јовановић.   

Фотогалерија

ТЕРЕНСКА НАСТАВА НА ПЛАНИНИ ГОЧ

У периоду 03.-05.06.2017.г. обављена је теренска настава на планини Гоч, из предмета „Систематика и филогенија виших биљака“ за студенте друге године смера биологије и смера екологије (укупно 52 студента). У реализацији наставе учествовали су предметни наствник др Горица Ђелић, асистент др Снежана Бранковић и технички сарадник Милица Новаковић. Студенти су вршили хербаризовање  биљака (тј вршили су сакупљање, сушење, пресовања и идентификацију биљака). Презентоване су им биљке са серпентинске геолошке подлоге, са камењара, влажних ливада, буково-јелових шума, високопланинских ливада. На терену смо имали изванредну сарадњу са колегама Шумарског факултета из Београда. Програм теренске наставе је успешно реализован.

Фотогалерија

ТЕРЕНСКА НАСТАВА ШКОЛСКЕ 2016/2017 ГОДИНЕ

Теренска настава у оквиру истоименог предмета за студенте III године Основних академских студија Биологије и Екологије је реализована у периоду од 24. до 30. маја 2017. године на релацији Крагујевац – Овчарско-кабларска клисура, Златибор – Дурмитор (Жабљак) – Будва – Скадарско језеро – Ада Бојана – Улцињ – Улцињска солана – Бар – Могрен – Јаз – Котор – Костањица – Биоградска гора – Крагујевац.

У реализацији теренске наставе учествовало је 72 студента Биологије и Екологије, као и наставници и сарадници Института за биологију и екологију у следећем саставу: проф. др Владица Симић, доц. др Горица Ђелић, доц. др Милан Станковић, асистент Филип Вукајловић, истраживач-приправник Тијана Величковић и технички сарадници Милица Новаковић и Бојан Матејић.

Фотогалерија

ТЕРЕНСКА НАСТАВА У ОКВИРУ ПРЕДМЕТА ”НАЦИОНАЛНИ ПАРКОВИ И ЗАШТИЋЕНА ПОДРУЧЈА СРБИЈЕ” 
(11- 13. МАЈ 2016. ГОДИНЕ)


У оквиру предмета ”Национални паркови и заштићена подручја Србије” у периоду од 11. до 13. маја 2017. године одржана је теоријска и практична теренска за студенте IV године Основних академских студија Биологије и Екологије (укупно 25 студената). Студенти су током теренске наставе посетили Национални парк ”Тара”, обишли су и Предео изузетних одлика Овчарско-Кабларска клисура, кањон реке Раче и извор Лађевац, језеро Заовине, Природни резерват ”Црвени поток”, видиковац Ослуша и врело реке Година. Током реализације теренске наставе студенти су упознали разноврсност природних екосистема од националног значаја, специфичности флоре, вегетације и фауне, разноврсност лишћарско-четинарских шума, културно наслеђе овог националног парка, као и режиме заштите и процес управљања овим националним парком. 
Организацији и извођењу теренске наставе допринели су наставник доц. др Горица Ђелић и технички сарадник Милица Новаковић.

Фотогалерија

„НОЋ МУЗЕЈА“ – 2017.

Манифестација „Ноћ музеја“ одржана је у суботу, 20. 05. 2017. године, на којој је активно учествовао и наш Факултет. За посетиоце је ове године био отворен Институт за физику, на коме је своју изложбену поставку имао и Институт за биологију и екологију. Програмски садржаји биологије били су подељени у више целина:
Ћелије и ткива (3Д модели грађе различитих типова ћелија, ћелијских органела и неких физиолошких процеса); Разноврсност гљива (било је изложено више од 20 врста јестивих, лековитих, али и отровних гљива); Ретке, угрожене и ендемичне врсте биљака; Велико царство бескичмењака (најлепши примерци из колекције лептира и осталих инсеката, као и бројних водених бескичмењака); Скелетни систем кичмењака (главени скелети кичмењака, нарочито  птица и сисара); Експерименталне животиње; Изложба минерала (примерци магматских, седиментних и метаморфних стена).
Манифестација „Ноћ музеја“ на нашем Факултету је била веома посећена. Бројни посетиоци су посебно интересовање показали за штандове Института за биологију и екологију, на коме су им студенти и сарадници пружали све тражене информације о бројним експонатима. У„Ноћи музеја“ учествовали су следећи наставници, сарадници и студенти биологије: др Марина Топузовић, др Милан Станковић, др Биљана Бојовић, др Радмила Глишић, Марија Јовановић, Марија Милошевић, Милица Новаковић, Петровић Невена (265/13), Алемпијевић Саша (173/09), Мартиновић Бојана (285/15), Миленковић Бојана (242/16), Александровић Драгана (193/16), Лазовић Милица (202/16), Станковић Предраг (222/16), Урошевић Маријана (225/16), Вукојевић Александар (198/16) и Милановић Марина (251/16).

Фотогалерија

ТРЕЋИ ФЕСТИВАЛ АКВАРИСТИКЕ, ТЕРАРИСТИКЕ, РЕКРЕАТИВНОГ РИБОЛОВА И РИБОЛОВНОГ ТУРИЗМА - „FISH & REPTILES FEST”

Трећи Фестивал акваристике, тераристике, рекреативног риболова и риболовног туризма, под називом „FISH & REPTILES FEST”, одржан је 13. и 14. маја 2017. у просторијама Природно-математичког факултета у Крагујевцу. Организатори фестивала су Центар за рибарство и конзервацију биодиверзитета копнених вода-Акваријум и Удружење за промоцију и еколошки маркетинг природних вредности Екомар.

Манифестацију је отворио декан ПМФ-а, проф др Срећко Трифуновић. Уприличена је презентација Центра за рибарство и конзервацију биодиверзитета копнених вода, указано је на значај јавних акваријума, Ненад Секулић из Завода за заштиту природе Србије говорио је о законским оквирима чувања и увоза акваријумских и тераријумских врста. Др Милена Мичић је представила Акваријум у Пули, а проф др Зоран Марковић Центар за рибарство и примењену хидробиологију "Мали Дунав". Другог дана фестивала проф др Владица Симић је указао на значај евиденције улова риболоваца. Посетиоци су имали прилику да чују интересантна предавања о морској акваристици и афричким циклидима од еминентних аквариста Игора Мировића и Јована Ћурчића, као и да присуствују трибини о тераристици.

Излагачи који су се представили овом приликом су Акваријум Центар, Акваријум Арт, Reefroom, NS Exotic, Reptilia, Rainforest, Zoo hobby, Zorbal, Акваристика Крагујевац, Акваристика Спасојевић, Dawidaqua, Зоо маркет, Акваријум Кг, Zoo lizard Ниш и Градска тиристичка организација Крагујевац. Током дводневног фестивала организован је низ едукативних предавања и радионица за децу, те избор за најлепшег егзотичног љубимца, наградни квиз знања, уживо су се уређивали акваријуми.

Захваљујући врсним предавачима, излагачима и њиховим интересантним поставкама, уз велику помоћ волонтера и студената ПМФ-а, фестивал је и ове године привукао велики број посетилаца.

Фотогалерија

ПОСЕТА ПОГОНИМА ЈКП“ ВОДОВОД И КАНАЛИЗАЦИЈА“ ЦВЕТОЈЕВАЦ И ГРУЖА

Дана 05.05.2017. године, студенти IV године екологије су у оквиру предмета Обнова и унапређење екосистема и Процена утицаја на животну средину посетили погоне ЈКП „Водовод и канализација“ у Цветојевцу и Гружи. Током једнодневних теренских вежби, студенти су у постројењу Цветојевац посетили постројење за пречишћавање отпадних вода које колектором стижу до система, после пречишћавања се упуштају у реципијент – река Лепеница. На постројењу акумулације Гружа, у селу Пајсијевић, посетили смо погон за прераду сирове воде, којом се град Крагујевац, Кнић и делови Краљева снабдевају водом. Студенти су се упознали са комплетним процесом пречишћавања воде, који обухвата предозонизацију, таложење уз претходну коагулацију, филтрирање и дезинфекцију.  

Фотогалерија

УЧЕШЋЕ ИНСТИТУТА ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ НА ПЕТОМ ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ

Институт за биологију и екологију ПМФ-а у Крагујевцу учествовао је на Петом Фестивалу науке „Дај(т)е се на знање“ у Првој крагујевачкој гимназији, 17. 03. 2017. године. Имајући у виду да је ова манифестација била намењена ученицима основних и средњих школа, циљ нашег Института био је да се овом приликом промовишу научне вредности и да се код ученика, будућих студената, развије интересовање за стицањем како теоријских, тако и практичних знања из области биолошких наука. У том циљу, асистенти и сарадници Института за биологију и екологију учествовали су се следећим темама: Чудесни свет гљива; Миграција риба; Главени скелет кичмењака; Технике у ботаници; Мишија посла; Пионири живота; Изолујте вашу ДНК; Невидљиво мастило;  Занимљиви свет животиња. Поставка нашег Института била је веома запажена и окупила је велики број посетилаца Фестивала.

Фотогалерија

ФЕСТИВАЛ  НАУКЕ  У  ТЦ  „ПЛАЗА“

У ТЦ „Плаза“ је 19. 11. 2016. одржан Фестивал науке на коме је учествовао само Природно-математички факултет. Ова манифестација је била намењена широј популацији са циљем да се промовишу научне вредности нашег факултета. Поред осталих, на овом фестивалу је учествовао, и имао веома запажену улогу, и Инситут за биологију и екологију. Програм Фестивала је био подељен у два дела: први део је био резервисан за дечје радионице, а у другом делу се наш Институт представио  бројним занимљивим, разноврсним и популарним биолошким садржајима: Занимљиви свет инсеката, Невидљиво мастило, Узорковање ДНК из слузокоже уста, Занимљива ботаника, Биљне боје, Чудесни свет гљива, Главени скелет сисара и птица. На Фестивалу је учествовао већи број  наставника, сарадника и студената са нашег Института. Фестивал науке је био веома посећен, при чему су  посетиоци  показали велико интересовање за поставку Института за биологију и екологију. Посебну захвалност дугујемо менаџерском тиму ТЦ „Плаза“ на помоћи у организацији и реализацији фестивала, као и на срдачном пријему учесника.

Фотогалерија

ПРВА ПЕТНИЧКА ШКОЛА МОЛЕКУЛАРНЕ БИОЛОГИЈЕ
(ПЕТНИЦА, 02.10.-07.10.2016.)

Истраживачка станица Петница и Центар за хуману молекуларну генетику Биолошког факултета Универзитета у Београду организовали су у периоду од 2. до 7. октобра 2016. године Прву петничку школу молекуларне биологије - ПЦР у биолошким и биомединским истраживањима.
Полазнице ове школе су биле Наташа Радојковић и Симона Ђуретановић истраживачи-сарадници Института за биологију и екологију.
Програм је био намењен студентима основних, мастер и докторских студија који имају потребу да овладају одабраним методама молекуларне биологије кроз интензиван практичан менторски рад, решавање експерименталних проблема и студије случаја.

Фотогалерија

ИНТЕРНАЦИОНАЛНИ НАУЧНИ СКУП - BIOFILMS7
(ПОРТУГАЛИЈА, 25.06.-29.06.2016.)

Сандра Грујић (истраживач приправник), Ивана Радојевић (научни сарадник) и Сава Васић (истраживач сарадник) са Института за биологију и екологију су у периоду од 25.6. до 29.6.2016. боравили у Порту, Португалија и учествовали на интернационалном научном скупу - Biofilms7.
Том приликом Сандра Грујић је презентовала рад под називом Heavy metal tolerance of single and mixed-species biofilms (аутора Сандре Грујић, Иване Радојевић, Александра Остојић, Љиљане Чомић и Саве Васић). Конференција је одржана на FEUP, Technical Institute - Porto, Portugal.

Фотогалерија

12. СИМПОЗИЈУМ О ФЛОРИ ЈУГОИСТОЧНЕ СРБИЈЕ И СУСЕДНИХ РЕГИОНА
(КОПАОНИК, 16.06.-19.06.2016.)


У периоду од 16. до 19. јуна 2016. године на Копаонику је одржан 12. симпозијум о флори југоисточне Србије у организацији Института за биологију и екологију, Природно-математичког факултета  у Нишу. На овом скупу међународног карактера учешће су узели и наставници и сарадници са Института за биологију и екологију, Природно-математичког факултета у Крагујевцу (проф. др Снежана Симић, доц. др Биљана Бојовић, доц. др Милан Станковић, Невена Ђорђевић, Драгана Јаковљевић, Мирјана Мурузовић и Катарина Младеновић) који су своје радове презентовали о оквиру постер секција.

Фотогалерија

ТЕРЕНСКА НАСТАВА ИЗ ПРЕДМЕТА
СИСТЕМАТИКА И ФИЛОГЕНИЈА ВИШИХ БИЉАКА

У периоду 03.-05.06.2016.г. обављена је настава из предмета „Систематика и филогенија виших биљака“ на подручју планине Гоч. У реализацији наставе, од запослених на ПМФ-у, учествовали су предметни асистент др Снежана Бранковић и технички сарадник Милица Новаковић.
На теренску наставу се пошло у петак, 03.06.2016. године. Скуп је био испред зграде Факултета. Прво заустављање је било у Селу Каменица, а затим на локалитету „Камењар“. Студенти су сакупљали облигатне серпентинофите и еколошки шире биљне врсте. Пут је настављен до базе Шумарског факултета на Гочу, где су студенти и запослени били смештени у њиховим објектима.
Другог дана смо обишли терене где су се студенти упознали са високопланинском флором. На опште задовољство студената до предвиђеног терена један део су се возили специфичним теренским возилома, а други пешачили око 10-ак километара.        Последњег дана (05.06.2016.) смо реализовали терен на „Цветној ливади“ и на подручју некадашњег језера. Као и предходних дана урађена је идентификација биљног материјала и материјал је припремљен за хербаризовање. Студенти су имали могућност да практични део испита полажу на терену, што су неки успешно и одрадили.  
Програм теренске наставе је успешно реализован. Временски услови су били повољни, а студенти су савесно испунили све предвиђене задатке.

Фотогалерија

ТЕРЕНСКА НАСТАВА ШКОЛСКЕ 2015/2016 ГОДИНЕ

            Теренска настава у оквиру истоименог предмета за студенте III године Основних академских студија Биологије и Екологије је реализована у периоду од 23. – 39. маја 2016. године на релацији Крагујевац – Златибор – Дурмитор (Жабљак) – Будва – Котор – Могрен - Јаз - Ада Бојана – Улцињ и Улцињска солана – Скадарско језеро – Биоградска гора – Крагујевац (oкo 1500 km). Током теренске наставе проучавани су и анализирани следећи екосистеми: акумулациона језера Гружа и Међувршје, екосистем планинских река (Црни Рзав), серпентини на Златибору, затим заједнице високопланинских река и ледничких језера на Дурмитору, као и биљне и животињске заједнице НП Дурмитор. 
Други део теренске наставе одрађен је на различитим локалитетима на територији Црне Горе. Анализирана је флора и фауна макија код Будве, камењари у Котору, затим заједнице литорала на каменитој плажи Могрен у Будви и песковитој плажи у Улцињу. Проучаване су заједнице полусланих вода ушћа Бојане и заједнице загађених вода у Которском заливу. Током теренске наставе организована је посета са предавањем у Институту за биологију мора у Котору. Терен је обухватио и истраживање екосистема старих природних језера: Скадарско језеро и НП Биоградска гора са буковом прашумом и ледничким језером. Проучавана је и Јашка река, на крашком пољу у близини плаже Јаз код Будве и Улцињска солана, где су испитиване биљне заједнице слатина.
На теренима је одрађена комплетна методологија проучавања и узорковања животних заједница, пре свега алги, виших биљака, затим бескичмењака и кичмењака (нарочито риба, водоземаца, гмизаваца и птица). У вечерњим сатима вршена је детаљна обрада и идентификација материјала прикупљеног са истраживаних локалитета. 
У реализацији теренске наставе учествовало је 64 студента Биологије и Екологије, заједно са наставно-научним и техничким особљем са Института за биологију и екологију у следећем саставу:

др Владица Симић, редовни професор
др Горица Ђелић, доцент
др Милан Станковић, доцент
Филип Вукајловић, асистент
Наташа Радојковић, истраживач-сарадник
Драгана Кочовић, технички сарадник
Милош Стојиљковић, технички сарадник
Милица Новаковић, технички сарадник

Фотогалерија

V СИМПОЗИЈУМ СЕКЦИЈЕ ЗА ОПЛЕМЕЊИВАЊЕ ОРГАНИЗАМА
(КЛАДОВО,  27.05-31.05.2016.)

На V симпозијуму Секције за оплемењивање организама у Кладову од 27.05-31.05.2016. учествовали су и проф. др Невена Ђукић и студенти докторских студија  Сузана Лековић, Стефан Марковић.  Проф. др Невена Ђукић и Стефан Марковић су  усмено презентовали радове на тему β-глукана у јечму и овсу (Стефан Марковић: “Дивергентност сорти овса према садржају β-глукана” и проф. др Невена Ђукић “Садржај β-глукана и аминокиселина у зрну генетички дивергентних сорти јечма”). Сузана Лековић је свој рад презентовала постером.

Фотогалерија

2. СИМПОЗИЈУМ О ЗАШТИТИ ПРИРОДЕ СА МЕЂУНАРОДНИМ УЧЕШЋЕМ: „ЗАШТИТА ПРИРОДЕ - ИСКУСТВА И ПЕРСПЕКТИВЕ“
(1-2.04.2016.)

У периоду од 1.-2. априла 2016. године Покрајински завод за заштиту природе у Новом Саду поводом обележавања 50 година од свог оснивања, организовао је 2. СИМПОЗИЈУМ О ЗАШТИТИ ПРИРОДЕ СА МЕЂУНАРОДНИМ УЧЕШЋЕМ: „ЗАШТИТА ПРИРОДЕ - ИСКУСТВА И ПЕРСПЕКТИВЕ“. Проф. др Снежана Симић на конференцији је презентовала рад под насловом: „Диверзитет алги у заштићеним природним подручјима – Врело Млаве и Крупајско врело”, aутора: Снежана Б. Симић, Невена Б. Ђорђевић, Александра Б. Митровић.
Као резултат конференције проистекли су веома значајни закључци који се пре свега односе на очување и заштиту природе и природних реткости.  
http://www.pzzp.rs/sr/opste-informacije.html

Фотогалерија

ТЕРЕНСКА НАСТАВА У ОКВИРУ ПРЕДМЕТА ”НАЦИОНАЛНИ ПАРКОВИ И ЗАШТИЋЕНА ПОДРУЧЈА СРБИЈЕ”
(10- 12. МАЈ 2016. ГОДИНЕ)

У оквиру предмета ”Национални паркови и заштићена подручја Србије” у периоду од 10. до 12. маја 2016. године одржана је теоријска и практична теренска за студенте IV године Основних академских студија Екологије (укупно 31 студент). Студенти су током теренске наставе посетили Национални парк ”Тара”, обишли су и Предео изузетних одлика Овчарско-Кабларска клисура, кањон реке Раче и извор Лађевац, језеро Заовине, Природни резерват ”Црвени поток”, видиковац Бањска стена и врело реке Година. Током реализације теренске наставе студенти су упознали разноврсност природних екосистема од националног значаја, специфичности флоре, вегетације и фауне, разноврсност лишћарско-четинарских шума, културно наслеђе овог националног парка, као и режиме заштите и процес управљања овим националним парком.
Организацији и извођењу теренске наставе допринели су наставници проф. др Александар Остојић и доц. др Горица Ђелић, сарадник др Ана Петровић и технички сарадник Радованка Стојановић.

Фотогалерија

ФЕСТИВАЛ АКВАРИСТИКЕ, ТЕРАРИСТИКЕ, РЕКРЕАТИВНОГ РИБОЛОВА И РИБОЛОВНОГ ТУРИЗМА, ПОД НАЗИВОМ „FISH & REPTILES FEST”, 7-8. МАЈ 2016. ГОДИНЕ

Други по реду Фестивал акваристике, тераристике, рекреативног риболова и риболовног туризма, под називом „FISH & REPTILES FEST”, одржан је 07. и 08. маја 2016. у просторијама свечане сале Природно-математичког факултета у Крагујевцу, као и просторијама „Акваријума Крагујевац”. Организатори фестивала су ПМФ -„Aкваријум Крагујевац”, Удружење за промоцију и еколошки маркетинг природних вредности Екомар и интернет портал www.akvasvet.org. Част да отвори фестивал и поздрави све присутне имао је проф. др Срећко Трифуновић, декан Природно-математичког факултета у Крагујевцу. Проф. др Владица Симић је све излагаче упознао са развојем, едукативном и научном улогом Акваријума. Љубитељи акваристике и тераристике, њих више стотина, имали су прилику да током два дана фестивала, након обиласка Акваријума, посете штандове бројних излагача. Излагачи, који су своје производе, разне експонате, као и сопствене љубимце приказали, су: „Sera”, „Neron”, „NS Exotic”, „Arcadia”, „Tetra”, „Rainforest”, Тераристи Јагодина, Удружење за заштиту животиња шумадијског региона „Црвена шапа”, „Акваристика Крагујевац”, пет шоп „Цуца”, „Petros aquarium design”, „Daweed aqua”, и „Aquarium art”. Као посебна атракција издвојио се велики морски корални акваријум, који ће бити део сталне колекције Акваријума Крагујевац.

Првог дана фестивала одржана су едукативна предавања. Проф. др Владица Симић Управник Акваријума Крагујевац, и Тијана Величковић, студент докторских студија биологије, су са представницима корисника рибарских подручја, власницима рибњака и другим заинтересованим посетиоцима дискутовали  о потенцијалима рекреативног риболова и риболовног туризма. Предавање на тему „Најчешћа обољења рептила“ одржала је Јелена Терзин са Ветеринарског факултета Универзитета у Београду, док је Давид Милошевић говорио о биљној акваристици. Едукативни блок првог дана фестивала завршен је дискусијом о акваристици, где је гост био Света Хамовић.

Други дан фестивала био је посвећен најмлађима. Чланице удружења „Екомар“ одржале су радионицу за децу млађу од 7 година, док је радионицу на тему „Чудесни свет мора” одржао Игор Мировић за старије малишане.  Деца су имала прилику да на јако креативан и занимљив начин упознају живи свет слатких вода и мора.

Фестивал је затворен наградном игром, где је главна награда била слатководни акваријум (добитник Петровић Срећко). За најбољу фотографију акваријума, проглашена је, на основу гласова посетиоца преко интернета, фотографија Сузане Спасић.

Цео фестивал протекао је у добром расположељу организатора, излагача, бројних волонтера, и са жељом да прерасте у традицију. Довиђења до следећег фестивала!

Фотогалерија

РАДИОНИЦА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА
"ПОДРШКА УВОЂЕЊУ ПРОЦЕСА КРИОПРЕЗЕРВАЦИЈЕ У РИБАРСТВО И КОНЗЕРВАЦИЈУ САЛМОНИДНИХ РИБЉИХ ВРСТА”, ПМФ У КРАГУЈЕВЦУ , 12.03 2016.


Дана 12. 3. 2016. у Крагујевцу , у просторијама Природно-математичког факултета одржана је радионица на пројекту  "Подршка увођењу процеса криопрезервације у рибарство и конзервацију салмонидних рибљих врста“ . Радионицу су водили чланови пројектног тима: руководилац пројекта: проф. др Владица Симић и сараднице на пројекту Марија Симић Савић, Тијана Величковић и Наташа Радојковић.  Присутни слушаоци су упознати са значајем и могућностима примене криопрезервације, као и са досадашњим резултатима пројекта. Одржана су теоријска предавања, а након тога радионица у оквиру које је приказан начин примене ове метеоде у пракси.
Радионици су присуствовали представници рибарских подручја, рибњака као и студенти биологије и екологије са Универзитета у Крагујевцу и Нишу.

Фотогалерија

ИНСТИТУТ ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ НА ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ „ПРОТОН” У ПРИРОДЊАЧКОМ ЦЕНТРУ СРБИЈЕ У СВИЛАЈНЦУ

            Природњачки центар Србије у Свилајнцу организовао је 4. и 5. март 2016. године први фестивал науке „ПРОТОН”. Истраживачи и студенти Института за биологију и екологију још једном су своју научну делатност представили на интересантан и занимљив начин. Посетиоци су имали прилику да погледају главене скелете кичмењака, инсектаријуме и препарате морских организама, а посебну пажњу су привукли живи експонати из колекције Акваријума „ПМФ КГ”, афричка дводихалица -  риба необичног облика тела и јединственог начина живота, барске и црвеноухе корњаче. Посетиоцима је био доступан и рекламни материјал који је пружио информације о Институту и упису студената у предстојећу школску годину.
Велику захвалност дугујемо запосленима Природњачког центра за топао и срдачан  пријем, као и за помоћ око припреме поставке.

Фотогалерија

ИНСТИТУТ ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ НА ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ У ПРВОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ
(26. фебруар 2016.)

 

Институт за биологију и екологију је 26. фебруара 2016. године учествовао на Фестивалу науке "Дај(т)е се на знање!", који је одржан четврти пут у Првој крагујевачкој гимназији. Током ове манифестација учионице су биле претворене у лабораторије у којима су приказани експерименти из физике, биологије, хемије, математике, информатике и електронике. Фестивал је био намењен широј публици са циљем да се пружи инспиративан увид у науку кроз велики број научно-популарних садржаја. Институт за биологију и екологију је најразличитијим презентацијама, експериментима, изложбеним поставкама промовисао биологију, на начин који је подједнако близак и интересантан сваком посетиоцу. Био је доступан и рекламни материјал који је пружио информације о Институту и упису студената у предстојећу школску годину. Фестивал науке је и ове године био изузетно посећен, а посетиоци су показали велико интересовање за поставку Института за биологију и екологију. Посебну захвалност дугујемо колективу Прве крагујевачке гимназије на помоћи у реализацији, као и за топао и срдачан пријем учесника.

Фотогалерија

УЧЕШЋЕ ИНСТИТУТА ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ НА ПРВОЈ ЕКОЛОШКОЈ КОНФЕРЕНЦИЈИ СА МЕЂУНАРОДНИМ УЧЕШЋЕМ “СМЕДЕРЕВО ЕКОЛОШКИ ГРАД”

Локални еколошки покрет Смедерева у сарадњи са Катедром за животну средину Географског факултета Универзитета у Београду су 09. и 10. 12. 2015. године у Смедереву организовали Прву еколошку конференцију са међународним учешћем “Смедерево еколошки град”.
На Конференцији су изложена три рада представника ПМФ-а у Крагујевцу у оквиру тема: Заштита (воде, ваздуха и земљишта) и Еколошки инжењеринг. Професорка др Горица Ђелић је изложила је рад: “Садржај тешких метала макрофита у акумулацији „Међувршје“ (аутори: Горица Ђелић, Зоран Симић, Снежана Бранковић), а асистент др Снежана Бранковић је презентовала рад: „Биоакумулација неких метала у одабраним врстама биљака на јаловишту азбеста (Страгари)” (аутори: Снежана Бранковић, Радмила Глишић, Марина Топузовић, Горица Ђелић, Вера Ђекић, Милун Јовановић). Рад под насловом:” Садржај метала у земљишту и биљкама на једном серпентинском локалитету (село Каменица)” (аутори: Марина Топузовић, Снежана Бранковић, Никола Ранчић, Невена Петровић), презентовала је Невена Петровић студент III године основних академских студија.  
На изузетно посећеној Конференцији из активно учешће два академика вођене су занимљиве дискусије у оквиру тема конференције, а презентације радова представника ПМФ-а су биле запажене.

Фотогалерија

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ У ЕГШ “НИКОЛА ТЕСЛА” У ЈАГОДИНИ

Институт за биологију и екологију је 10. децембра 2015. године, заједно са осталим институтима Природно-математичког факултета, организовао Фестивал науке у ЕГШ “Никола Тесла” у Јагодини. Ова манифестација је била намењена широј публици са циљем да се пружи инспиративан увид у науку кроз велики број научно-популарних садржаја. Представници нашег Института су преко занимљивих и разноврсних изложбених поставки и огледа приказали неке од тематских целина којима се биологија бави: “Инвазивне врсте”, “Човек и бактерије – Како се боримо?”, “Оптичке илузије”, “Биохемија за почетнике” и “Бића ситна али битна”. Био је доступан и рекламни материјал који је пружио информације о Институту и упису студената у предстојећу школску годину. У име организационог тима Института за биологију и екологију желимо да се захвалимо запосленима ЕГШ “Никола Тесла” у Јагодини за помоћ у реализацији Фестивала, као и многобројним посетиоцима.

Фотогалерија

ЗАШТИТА ПРИРОДЕ НА ПУТУ КА ЕУ

Дана 27.11.2015 са почетком у 13 часова на Институту за биологију и екологију Природно-математичког факултета у Крагујевцу одржан је једнодневни семинар под називом „Заштита природе на путу ка ЕУ” у оквиру релизације  пројекта „Будимо спремни за Натуру 2000”.
Семинар је реализован од стране Еколошког друштава „Ендемит” под покровитељством Министарства пољопривреде и заштите животне средине. Циљ одржавања семинара је едукација и упознавање што већег броја студената са европским законодавством у области заштите природе и промовисања мреже и заштићених подручја НАТУРА 2000.

Предавање су одржали:
Нада Ћосић, Еколошко друштаво „Ендемит”
Биљана Урошевић, Еколошко друштаво „Ендемит”
Клара Сзабадош,  Покрајински завод за заштиту природе

Фотогалерија

MОНИТОРИНГ ЗАШТИЋЕНИХ ПОДРУЧЈА - „ВРЕЛO МЛАВЕ“, „КРУПАЈСКО ВРЕЛO“ И „ХОМОЉСКA ПОТАЈНИЦA“

Екипа истраживача са Института за биологију и екологију Природно-математичког факултета у Крагујевцу у периоду од 13.11.-15.11.2015. године, учествовала је у реализацији биолошког мониторинга у организацији ЈКП „Белосавац“ из Жагубице као овлашћеног управљача споменика природе „Врела Млаве“, „Крупајског врела“ и „Хомољске потајнице“.
Ово је други пут да се организује тродневни мониторинг заштићених подручја под руководством проф. др Владице Симић и проф. др Снежане Симић.
Рађене су хидробиолошке студије за Врело Млаве и Крупајско врело, а извршен је попис васкуларне флоре и вегетације, фауне кичмењака и бескичмењака, са посебним освртом на значајне групе организама са становишта конзервације. 
У реализацији мониторинга заштићених подручја учествовали су:
др Ана Петровић,  научни сарадник
Невена Ђорђевић, асистент
Филип Вукајловић, асистент
Филип Грбовић, истраживач-приправник
Тијана Величковић, студент докторских студија
Милош Стојиљковић – технички сарадник
Бојан Матејић - студент основних академских студија.

Фотогалерија

УЧЕШЋЕ НАСТАВНИКА И АСИСТЕНАТА НА X СИМПОЗИЈУМУ ЕНТОМОЛОГА СРБИЈЕ У КЛАДОВУ


У период од 23. до 27. септембра 2015. у Кладову је одржан X Симпозијум ентомолога Србије у организацији Ентомолошког друштва Србије. Троје наставника и асистената Института је презентовало укупно 5 радова из области ентомологије: Доц. др Снежана Пешић, Доц. др Ана Митровски Богдановић и асистент Филип Вукајловић. Презентовани радови баве се проблематиком екологије и репродукције врстеврсте Megabruchidius tonkineus, морфологије и систематике комплекса врста паразитских оса Praon dorsale-yomenae, биологије врсте бакренастог пламенца брашна Plodia interpunctella и одбрамбених секрета буба из породице Meloidae. Презентовано је укупно 45 радова истраживача из Републике Србије, са готово свих факултета и института у Србији који се баве проблематиком инсеката и њима блиским групама организама.

Фотогалерија

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ

22.10.2015. године Институт за биологију и екологију, заједно са осталим институтима Природно-математичког факултета у Крагујевцу, организовао је Фестивал науке у Медицинској школи у Краљеву. На атрактиван, занимљив и популаран начин представници Института за биологију и екологију поделили су са посетиоцима своје знање и део биологије. Ћелије, бактерије, бескичмењаци, биљке, оптичке илузије и инвазивне врсте само су мали део онога што је великом броју посетилаца било представљено. Институт за биологију и екологију се захваљује запосленима Медицинске школе у Краљеву за сарадњу и помоћ приликом реализације овог Фестивала науке.

Фотогалерија

НОЋ ИСТРАЖИВАЧА

Овогодишња "Ноћ истраживача" одржана је 25. септембра 2015 у Крагујевцу.
Преко 100 младих истраживача је те  вечери у периоду од 16 часова до поноћи било са посетиоцима у незаборавној истраживачкој авантури на неколико локација у граду (на тргу испред зграде Прве крагујевачке гимназије, у студентском дому "Слобода" и тржном центру Плаза).
Велика научна авантура у Ноћи истраживача представила је своје још забавније и „научније“ издање. Учесници ове авантуре, научници и истраживачи испред Института за биологију и екологију, Природно-математичког факултета у Крагујевцу, научили су посетиоце како да направе модел ДНК, упознали их са тајнама Баровог тела. Заједно су завирили у свет биљака, а за најмлађе спектакуларна изненађења приредиле су колеге из акваријума, са јасном поруком "Сачувај воду, обезбеди будућност". Посетиоци су имали прилику да виде организме који су индикатори чистих, али и загађених вода. 
Наш циљ је био да најразличитијим презентацијама, стручним предавањима, квизовима знања, експериментима, изложбама објаснимо и промовишемо биологију, на начин који је подједнако близак и интересантан сваком посетиоцу.
До следећег виђења!

Фотогалерија

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ СТУДЕНАТА I ГОДИНЕ НА ИНСТИТУТУ ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ  (школска 2015/16.година)

Свечани пријем студената I године на Институту за биологију и екологију  одржан је 25. септембра у 11.15h.  Том приликом је студенте Биологије и Екологије у име свих запослених и лично име, поздравила управница Института проф. др Снежана Симић. Студенти су упознати са организацијом рада на Институту, запосленима и могућностима које има пружа студентски живот кроз наставне и ваннаставне активности. Уз индекс,  добили су и штампани материјал са корисним информацијама о систему студирања, распореде, као и поклон од Студентског парламента ПМФ-а. Школске 2015/16.године на студијски програм Биологије уписан је  41 студент, а Екологије 39 студената.

Фотогалерија

A Joint meeting, 2nd International Conference on Plant Biology
21st Symposium of the Serbian Plant Physiology Society
Cost Action FA1106 QUALITYFRUIT Workshop

Истраживачка станица Петница, 17-20 Јун 2015. године
Учесници на семинару са Института за Биологију и Екологију:
Доц. др Биљана Бојовић
Доц. др Милан Станковић
Др Снежана Бранковић, асистент
Драгана Јаковљевић, асистент
Филип Грбовић, истраживач-стипендиста

Представљени радови:

1. Allelopathic effect of aqueous extracts of Urtica dioica L. on germination and growth of some cereals.
Biljana M. Bojović, Dragana Z. Jakovljević, Milan S. Stanković
2. The allelopathic activity of leaf and fruit leachates of introduced invasive Amorpha fruticosa.
Filip Grbović, Marina Topuzović
3. Effects of growth medium on antioxidant activity, total phenolics and flavonoid content in Ocimum basilicum L. in vitro
Dragana Jakovljević, Marina Topuzović, Milan Stanković, Biljana Bojović
4. Seasonal dynamics of Teucrium chamaedrys L. (Lamiaceae) phenolics content and antioxidant activity
Milan S. Stanković, Biljana Bojović, Dragana Jakovljević, Marina Topuzović
5. Metal content in soil and in selected plants of asbestos tailings (Stragari)
Snežena Branković, Radmila Glišić, Vera Đekić, Milin Jovanović

Фотогалерија

Теренска настава за студенте II године ОАС биологије и ОАС екологије из обавезног предмета Систематика и филогенија виших биљака и изборног предмета Макромицете (Гоч 04 - 06. 06. 2015.г)

У периоду 04-06.05.2015.г. обављена је теренска настава из предмета „Систематика и филогенија виших биљака“ (обавезни предмет) и „Микологија“ (изборни предмет) на подручју планине Гоч. Теренска настава је предвиђена студијским програмом и књигом предмета за студенте II године ОАС Биологије и ОАС Екологије.
У реализацији теренске наставе, од запослених на ПМФ-у, учествовали су: предметни наставници, доц. др Горица Ђелић и доц. др Маријана Косанић, предметни асистент, др Снежана Бранковић и технички сарадник, Милица Новаковић.
На теренску наставу се пошло у четвртак 04.06.2015.г. До Гоча се путовало преко Краљева, сa два заустављања, ради сакупљања биљака, гљива и лишајева у селу Каменица. Другог дана (05.06.) je посећен врх Кавгалија (1350м.н.в.) где су се сакупљале серпентинофите, гљиве и лишајеви четинарско-лишћарских шума и високопланинских ливада. Трећег дана (06.06.) је вршена анализа и сакупљање врста шумских, ливадских и водених екосистема око ННБ ''Пирамида''.
Студенти и запослени били су смештени у објекту Научно-наставне базе Шумарског факултета „Пирамида“ .

Фотогалерија

ТЕРЕНСКА НАСТАВА ШКОЛСКЕ 2014/2015 ГОДИНЕ

Теренска настава у оквиру истоименог предмета за студенте III године Основних академских студија Биологије и Екологије је реализована у периоду од 24. – 30. маја 2015. године на релацији Крагујевац – Златибор – Дурмитор (Жабљак) – Будва – Јаз - Ада Бојана – Улцињ и Улцињска солана – Котор – Скадарско језеро – Биоградска гора – Крагујевац (oкo 1500 km). Током теренске наставе проучавани су и анализирани следећи екосистеми: акумулациона језера Гружа и Међувршје, екосистем планинских река (Црни Рзав), серпентини на Златибору, затим заједнице високопланинских река и ледничких језера на Дурмитору, као и биљне и животињске заједнице НП Дурмитор.
Други део теренске наставе одрађен је на различитим локалитетима на територији Црне Горе. Анализирана је флора и фауна макија код Будве, камењари у Котору, затим заједнице литорала на каменитој плажи Могрен у Будви и песковитој плажи у Улцињу. Проучаване су заједнице полусланих вода ушћа Бојане и заједнице загађених вода у Которском заливу. Током теренске наставе организована је посета са предавањем у Институту за биологију мора у Котору. Терен је обухватио и истраживање екосистема старих природних језера: Скадарско језеро и НП Биоградска гора са буковом прашумом и ледничким језером. Проучавана је и Јашка река, на крашком пољу у близини плаже Јаз код Будве и Улцињска солана, где су испитиване биљне заједнице слатина.
На теренима је одрађена комплетна методологија проучавања и узорковања животних заједница, пре свега алги, виших биљака, затим бескичмењака и кичмењака (нарочито риба, водоземаца и гмизаваца). У вечерњим сатима вршена је детаљна обрада и идентификација материјала прикупљеног са истраживаних локалитета.
У реализацији теренске наставе учествовало је 73 студента Биологије и Екологије, заједно са наставно-научним и техничким особљем са Института за биологију и екологију у следећем саставу:

др Владица Симић, ванредни професор
др Горица Ђелић, доцент
др Милан Станковић, доцент
др Ана Петровић, научни сарадник
Филип Вукајловић, асистент
Милош Стојиљковић, технички сарадник
Милица Новаковић, технички сарадник
Драгана Кочовић, технички сарадник

Фотогалерија

СВЕЧАНА ПРОМОЦИЈА ДОКТОРА НАУКА

Дана 20. маја 2015. године у Ректорату Универзитета у Крагујевцу одржана је свечана промоција доктора наука. Ректор, проф. др Слободан Арсенијевић, промовисао је укупно 90 доктора наука, од тога седам  са Института за биологију и екологију.
Са Института за биологију и екологију у докторе биолошких наука промовисани су следећи кандидати:
1. Мр Виолета Јаковљевић, за докторску дисертацију под називом: "Биохемијске карактеристике изабраних врста гљива у функцији биодеградације детерџента" ментор проф. др Јелица Стојановић.
2. Ана Петровић, за докторску дисертацију под називом: "Могућност коришћења базе података у стратегији конзервације биодиверзитета макробескичмењака копнених вода на националном нивоу" ментор проф. др Владица Симић.
3. Снежана Бранковић, за докторску дисертацију под називом: "Утицај геолошке подлоге на садржај метала у биљкама", ментор проф. др Драгана Павловић Муратспахић.
4. Сања Матић, за докторску дисертацију под називом: "Ефекат метанолског екстракта биљке Cotinus coggygria Scop. на функцију генетичког материјала различитих експерименталних модел организама" ментор проф. др Снежана Станић.
5. Милена Ћурчић, за докторску дисертацију под називом: "Молекуларни механизми апоптозе у ћелијама карцином колона након in vitro третмана екстрактима лековитих биљака" ментор проф. др Снежана Марковић.
6. Јелена Младеновић, за докторску дисертацију под називом: "Ефекти кверцетина и епикатехина на оксидативнo-антиоксидативни статус пацова третираних бакар(II)-јоном“ ментор проф. др Бранка Огњановић.
7. Милица Стојковић Пиперац за докторску дисертацију под називом: "Модел за коришћење риба у систему биотичких индекса и његова улога у процени квалитета и еколошког статуса текућих вода“ ментор проф. др Владица Симић.

Фотогалерија

Теренска настава у оквиру предмета ”Национални паркови и заштићена подручја Србије” (12- 14. мај 2015. године)

У периоду од 12. до 14. маја 2015. године одржана је теоријска и практична теренска настава у оквиру предмета ”Национални паркови и заштићена подручја Србије”. Студенти IV године Основних академских студија Биологије и Екологије као и студенти II године Дипломских академских студија - Мастер Биологије и Екологије су посетили Национални парк ”Тара”. Током теренске наставе студенти су имали прилику да упознају разноврсност лишћарско-четинарских шума у којима је један од основних градитеља оморика. Студенти су обишли и Предео изузетних одлика Овчарско-Кабларска клисура, кањон реке Раче и извор Лађевац, језеро Заовине, Природни резерват ”Црвени поток”, видиковац Бањска стена и врело реке Година.
У реализацији теренске наставе учествовало је 50 студената, наставници доц. др Горица Ђелић, проф. др Александар Остојић, сарадник Наташа Радојковић и технички сарадник Рада Стојановић.

Фотогалерија

ФЕСТИВАЛ НАУКЕ У ГИМНАЗИЈИ У ИВАЊИЦИ

Институт за биологију и екологију је 7. маја 2015. године, заједно са остaлим Институтима Природно-математичког факултета, организовао Фестивал науке у Гимназији у Ивањици. Прeдстaвници нашег Института су на популарaн начин, преко постера, експоната и занимљивих експеримената приказали тематске целине којима се биологија бави: "Инвазија страних врста на копно и воду", "Ћелија – чудо природе", "Човек и бактерије - Како се боримо? ","Чудесни свет гљива", "Измењена реалност", "Ембриологија животиња", "Свет биљака" и "Скелетни систем кичмењака". Манифестација је била изузетно посећена, а посетиоци различитих узраста су показали велико интересовање за поставку Института за биологију и екологију. Посебну захвалност дугујемо директору Гимнaзије, доц. др Душку Парезановићу и запосленима за помоћ у реализацији Фестивала, као и за топао и срдачан пријем учесника.

Фотогалерија

Теренска настава у оквиру предмета
Основи  педологије и биологије земљишта

Студенти II године групе Екологија су дана 09.04. 2015. године у оквиру предмета Основи педологије и биологије земљишта били на терену и узимали узорке земљишта. Упркос хладноћи, јаком ветру и киши задржали су бодри дух, што се види из приложених фотографија.

Фотогалерија

Теренска настава у оквиру предмета
 Систематика и филогенија виших биљака

Студенти II године групе Биологија су дана 20.04. 2015. године у оквиру предмета Систематика и филогенија виших биљака били на терену. На терену су сакупљали дрвенасте и зељасте биљне врсте карактеристичне за пролећни вегетациони аспект. Студенти су на терену идентификовали пронађене биљке и припремали их за прављење хербаријумских збирки.

Фотогалерија

Курс „Optical Microscopy and Image Analysis“ 


У периоду од 13. до 16. марта 2015. године студент мастер студија Тијана Величковић и  истраживач сарадник Наташа Радојковић са Института за биологију и екологију, Природно-математичког факултета у Крагујевцу, биле су учеснице курса под називом „Optical Microscopy and Image Analysis “. Курс је реализован у оквиру Food and Agriculture COST Action FA 1205, на Факултету за рибарство и заштиту (Водњани, Чешка). Учешће је обезбеђено на предлог и препоруку супервизора ове акције за Србију, проф. др Владице Симића
Полазници курса су имали могућност да се упознају са различитим техникама оптичке микроскопије, анализе фотографија и њихове примене у истраживању акватичних гамета. Обука се односила и на коришћење одређених софтверских  пакета (CASA, ImageJ, Matlab, Octave) и на математичко моделирање покретљивости појединачних ћелија.

Фотогалерија

УЧЕШЋЕ ИНСТИТУТА ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ НА ТРЕЋЕМ ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ У ПРВОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ

Институт за биологију и екологију је 27. фебруара 2015. године учествовао на Трећем Фестивалу науке "Дај(т)е се на знање!", који је одржан у Првој крагујевачкој гимназији. Поставка Института за биологију и екологију је на занимљив начин приказала различите области биологије са различитим темама: "Ћелија – чудо природе" "Бића ситна али битна", "Човек и бактерије; Како се боримо?", "Инвазија страних врста на копно и воду", "Измењена реалност", "Чудесни свет гљива", "Ембриологија животиња", "Свет биљака" "Крв – црвено злато" и "Скелетни систем кичмењака". Учествовали смо под слоганом "Живот без граница". У оквиру дела фестивала који се одвијао у свечаној сали проф. др Снежана Симић је одржала  предавање на тему „Цветање Cyanobacteria у  воденим екосистемима-узроци и последице“. Као и претходних година поставка Института за биологију и екологију је привукла пажњу великог броја посетилаца свих узраста.

Фотогалерија

THE BEST ERM SOLUTIONS FOR SUSTAINABLE FUTURE - ERM - SF

Бихаћ, 24. и 25. јануар 2015. године

Конзорцијум девет универзитета интензивно припрема апликацију, по позиву  Еразмус + програма „Изградња капацитета у високом образовању“.
Апликацију, под називом „Најбоља ЕРМ (екоремедиациона) решења за одрживу будућност“, припремају следећи универзитети:

1. Univerza Maribor - Међународни центар за екоремедијацију, координатор
2. Универзитет Сингидунум  - Факултет Футура, главни партнер
3. Универзитет Нови Сад - ПМФ
4. Универзитет Крагујевац - ПМФ
5. НУБЛ Бања Лука
6. Универзитет у Бихаћу – Биотехнички факултет
7. Универзитет у Сарајеву - Faculty of science
8. Универзитет у Осијеку – Пољопривредни факултет
9. University in Nitra - Faculty of European studies and Regional Development Slovak Agriculture

Последњи одлично организован састанак, на коме су домаћини биле колеге са Биотехничког факултета у Бихаћу, предвођени деканом проф. др Халидом Макићем, протекао је у стваралачкој и пријатељској атмосфери. Договорени су сви кључни елементи апликације и утврђене смернице за даљи рад. Састанку су присуствовали  представници  ПМФ-а  у Крагујевцу проф. др Снежана Симић и проф. др Владица Симић. Учесници састанка су имали прилику да обиђу кампус Биотехничког факултета и њихова огледна поља реализована у оквиру претходних пројеката, чије су теме такође биле екоремедијација. 

Фотогалерија

НАШИ САРАДНИЦИ И СТУДЕНТИ ПОНОВО УЧЕСНИЦИ МЕЂУНАРОДНИХ КУРСЕВА


3rd AQUAGAMETE Training School-"Techniques in Reproductive Biology and Cryobanking " (Португал, 13-16. јануар 2015)


У периоду од 13. до 16. јануара 2015. године студент мастер студија Тијана Величковић и  истраживач сарадник Наташа Радојковић са Института за биологију и екологију, Природно-математичког факултета у Крагујевцу, биле су учеснице курса под називом „Techniques in Reproductive Biology and Cryobanking“. Курс је реализован у оквиру Food and Agriculture COST Action FA 1205, у Центру за маринска истраживања Универзитета Алгарве (Фаро, Португал). Учешће је обезбеђено на предлог и препоруку супервизора ове акције за Србију, проф. др Владице Симића.
У оквиру теоријских предавања главни фокус је био на епигенетици, оштећењима ћелија изазваним криопрезервацијом, као и новим приступима криопрезервације диплоидних и примордијалних герминативних ћелија. На практичним вежбама полазници курса су имали прилику да раде крипрезервацију сперматозоида маринских врста, микроинјектирање јајних ћелија и изолацију герминативних ћелија.


http://aquagamete.webs.upv.es/3rd-training-school-faro-portugal-january-2015-new/

Фотогалерија

ОТВОРЕНА ВРАТА ПМФ-а 13. 12. 2014. oд 10 до 14h

Природно-математички факултет је за све заинтересоване средњошколце и њихове родитеље 13. децембра 2014. године организовао манифестацију „Отворена врата“. Институт за биологију и екологију је спремно дочекао све заинтересоване. Посетиоци су могли да  разговарају са  продеканом за наставу ПМф-а проф. др Марином Топузовић, управником Института проф. Снежаном Симић, као и наставницима, сарадницима, али и студентима и да добију  информације о организацији рада на Институту, студијским програмима, начину полагања пријемног испита. Након презентације Института, гостима је омогућен обилазак изложбеног простора, сала за предавање, наставних и истраживачких лабораторија, као и Акваријума.

Фотогалерија

ПОСЕТА УГ „ОПТИМИСТ“ ИЗ ГОРЊЕГ МИЛАНОВЦА ИНСТИТУТУ ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ

Институт за биологију и екологију су 2. децембра 2014. године  посетили ученици 3 и 4-ог разреда Техничке школе (смер Заштита животне средине) из Горњег Милановца. Посету је иницирало удружење грађана „ОПТИМИСТ“, а све у склопу реализације пројекта Млади, вредни, знања жедни.  Пројекат је финансиран од стране Министарства пољопривреде и заштите животне средине.
Ученици су упознати са радом Института, са условима студирања и полагања пријемног испита. Обишли су лабораторије, Акваријум и Ботаничку Башту. У Акваријуму су, осим уобичајене поставке, имали прилике да виде и изложбу посвећену инвазивним врстама.

Фотогалерија

АКТИВНОСТИ ИСТРАЖИВАЧА САРАДНИКА НА ИНСТИТУТУ ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ

Сава Васић, истраживач сарадник на Институту за биологију и екологију је у периоду од 29.9. до 4.10. 2014. боравио у Мадриду, Шпанији и учествовао на III International Conference on Antimicrobial Research - ICAR2014. Том приликом презентовао је рад под називом Antimicrobial effects of a silken web produced by the larvae of Plodia interpunctella (аутори  Сава Васић, Филип Вукајловић, Ивана Радојевић, Олгица Стефановић, Снежана Пешић, Љиљана Чомић). Конференција је одржана на Facultad de Medicina, Universidad Complutense de Madrid.

Фотогалерија

АКТИВНОСТИ ИСТРАЖИВАЧА САРАДНИКА НА ИНСТИТУТУ ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ

У Београду 14.новембра 2014. године, одржана је Четврта међународна конференција Биохемијског друштва Србије под насловом: Biochemistry - molecular life science. Том приликом истраживач-сарадник из Лабораторије за ћелијску и молекуларну биологију Института за биологију и екологију, Милена Ћурчић, презентовала је своје резултате у оквиру предавања по позиву. 

Програм

Милена Ћурчић ће дана 25. 11. 2014. gодине у 12 сати  у сали А-I-1 ПМФ-а у Крагујевцу бранити докторску дисертацију под насловом “ Молекуларни механизми апоптозе у ћелијама карцинома колона након in vitro третмана екстрактима лековитих биљака”. Докторска дисертација је рађена под менторством доц. др Снежане Марковић.

Обавештење о одбрани

ПРИСТУПНO ПРЕДАВАЊE ДР АНЕ МИТРОВСКИ-БОГДАНОВИЋ


Приступно предавање под називом “Примена савремених метода у таксономским студијама паразитских оса (Hymenoptera, Braconidae, Aphidiinae)” асистента др Ане Митровски Богдановић,  кандидата за избор у звање доцент за ужу научну област Зоологија одржано је 31. 10. 2014. године у 11,15 часова, на Институту за биологију и екологију ПМФ-а
у сали А-II-5  пред публиком и комисијом у саставу:

 1. Др Александар Остојић, ванредни професор ПМФ-а у Крагујевцу
 2. Др Бела Блесић, доцент ПМФ-а у Крагујевцу
 3. Др Биљана Бојовић, доцент ПМФ-а у Крагујевцу

Кандидат је на прегледан, јасан и научно утемељени начин изложио основна сазнања о паразитским осама, о примени традиционалних и савремених метода у њиховим истраживањима, при чему је током предавања истакнут и значај таксономских студија паразитских оса у програмима биолошке контроле.

Фотогалерија

Акција чишћења дворишта ПМФ-а

У среду, 15. октобра 2014., студенти Биологије и Екологије ПМФ-а у Крагујевцу самоиницијативно су успешно организовали акцију сређивања и чишћења факултетског дворишта. У акцији је учествовало 38 бруцоша. Поменуту акцију су поздравили студенти виших година биологије и екологије, као и колеге студенти са других студијских група, а директну подршку и помоћ је пружила доц. др Радмила Глишић. Студенти су дали предлог да се поставе одговарајуће канте за одлагање смећа, као и клупе у дворишту.

Овај предлог, који је и раније стизао Деканату Факултета од Института за биологију и екологију, је прихваћен. Добили смо обећање да ће све тражено бити постављено. Верујемо да ћемо ускоро објавити слике са новим клупама и кантама, али и акцијама студената и наставника.

Фотогалерија

Свечани пријем студената I године на Институту за биологију и екологију

Свечани пријем студената I године на Институту за биологију и екологију одржан је 29. септембра 2014. године у 11.30h у сали А-I-1.  Том приликом је 82-oje студенатa Биологије и Екологије, у име свих запослених и лично име, поздравила управница Института проф. др Снежана Симић. Студенти су упознати са организацијом рада на Институту, наставницима и сарадницима, као и са могућностима које им пружа студентски живот кроз наставне и ваннаставне активности. Уз индекс, добили су и штампани материјал са корисним информацијама о систему студирања, распореде, као и поклон од Студентског парламента ПМФ-а. На пријему, студенте су поздравили и са радом своје организације упознали, и представници еколошког истраживачког друштва „Младен Караман“. У њихово име говорила је студенткиња мастер студија биологије Данијела Никодијевић.

Фотогалерија

Сарадници и студенти Института за биологију и екологију ПМФ-а учесници манифестације „Ноћ истраживача“ која је 26. 09. 2014. одржана у Крагујевцу

Истраживачи Природно-математичког факултета, запослени на пројектима Министарства за просвету, науку и технолошки развој, Републике Србије, стипендисти Министарства, као и студенти, чланови Еколошко-истраживачког друштва „Младен Караман“, 26.09.2014. године учествовали су на манифестацији „Ноћ истраживача“. Ова манифестација се одржава сваке године широм Европе, као догађај који се истовремено организује у више градова последњег петка у септембру.
Истраживачи Природно-математичког факултета су имали за циљ да младима уз помоћ занимљивих садржаја приближе науку и истраживања на Институту за биологију и екологију.  Три екипе истраживача су биле на две локације у граду: Студентски дом „Слобода“ и ТЦ „Плаза“.

Локацијa: Студентски дом „Слобода“
Група истраживача из Лабораторије за ћелијску и молекуларну биологију имала је за циљ да посетиоце упозна са микроскопом, микроскопирањем и посматрањем хистолошких препарата на микроскопу, као и да их упозна са грађом хуманих ћелија уз помоћ флуоресцентно обојених слика ћелија и ћелијских делова, помоћу различитих анимација и снимака. Организовани су и квизови за заинтересоване посетиоце.
Учесници: Данијела Цветковић, Милена Ћурчић, Марко Живановић
Друга група истраживача је упознавала посетиоце са инсектима. Најмађи посетиоци су упознати са карактеристичним инсектима и њиховом биологијом, пре свега кроз занимљиве инсектаријуме, креације наших студената. Старији посетиоци су имали прилику да виде инсекте различитих станишта (шумских, ливадских и водених) и да разговарају о различитим темама из области ентомологије. Организована је и занимљива игрица за најмлађе - симулација ланца исхране.
Учесници: Филип Вукајловић, Данијела Никодијевић, Биљана Величковић

Локацијa: Тржни центар „Плаза”
Изложбена поставка је била намењена деци предшколског узраста. Циљ је био да се деца упознају са живописним организмима слатководних екосистема: рибама, раковима, корњачама, пужевима, шкољкама, као и мање познатим, ларвама инсеката, пијавицама, воденим црвима. Деца различитог узраста имала су прилику да кроз бинокуларну лупу упознају најситније представнике овог чудесног света. Учили су и о најбрижнијим родитељима, највернијим партнерима, очевима „дадиљама” из животињског света. Знањем су кроз квиз „Упецај награду” могли да освоје пригодне награде. У току вечери је  организована сликарска радионица „Златна рибица”, а  награда за најбоље мале уметнике је био ваучер за породичну посету слатководном Акваријуму „ПМФ КГ”  у Србији, који се налази у склопу Природно-математичког факултета у Крагујевцу.
Учесници: Тијана Величковић, Наташа Радојковић, Александра Милошковић и Симона Ковачевић

Фотогалерија

Студентска летња стручна пракса Универзитета у Крагујевцу и Града Крагујевца

Летња стручна пракса студената реализује се на основу споразума који су прошле године потписали крагујевачки Универзитет и град Крагујевац. Студенти по завршетку добијају сертификат да су похађали летњу стручну праксу, што ће им као део њихове биографије, помоћи да после завршеног факулета што пре дођу до запослења. За летњу стручну праксу ове године пријавило се 92 студента, одабрано је 80 најбољих са свих факултета у склопу Универзитета Крагујевца, а највише интерсовања показали су студенти екологије ПМФ-а, ФИЛУМ-а и Економског факултета. Конкурс је спроводио Центар за развој каријере у сарадњи са Студентским парламентом, и овогодишња група студената завршила је успешно праксу и већ чека на своје сертификате.
Студенти екологије ПМФ-а, били су распоређени у Градској управи за послове локалне самоуправе и опште управе Града Крагујевца и у Институту за јавно здравље Крагујевац.

Праксу у Градској управи за послове локалне самоуправе и опште управе, Скупштина града Крагујевца, добиле су две студенкиње завршне године мастер студија екологије: Селена Милошевић, која је обављала своју праксу у Служби за заштиту животне средине, у јулу месецу, под менторством управника Драгана Маринковића, и студент Катарина Младеновић, која је обављала своју праксу у Еколошком испекторату у августу месецу, под менторством еколошког инспектора Снежане Бојовић. Приликом обављања праксе студенти су упознати са делатношћу и задатком Еколошког испектората и Службе за заштиту животне средине,  као и њиховом политиком функционисања, са посебним освртом на:

 • Спровођење  Закона о заштити животне средине
 • Закона о управљању неопасним отпадом
 • Институције чији је примарни задатак заштита природе и очување биодиверзитета
 • Органе државне управе, инспекцијске службе и истраживачке центре различитих државних, приватних и јавних предузећа
 • Контролу приватних оператера у смислу контроле поштовања закона
 • Спровођење закона о Процени утицаја на животну средину

Пракса је подразумевала и упознавање са дужностима еколошког испектора и особља из Службе за заштиту животне средине, вођење евиденције, предмета и архивирања. Излазак на терен, ради контроле приватних оператера, давање опомена или казна за прекршаје која су подразумевала кршење Закона о заштити животне средине.
Праксу у Институту за јавно здравље Крагујевац, Центар за хигијену и хуману екологију добиле су такође  две студенкиње завршне године мастер студија екологије: Милица Новаковић, у јулу, и Мирјана Грујовић у августу месецу, под менторством мр сци мед. др Мирјане Милосављевић, начелника Центра за хигијену и хуману екологију.
Приликом обављања праске у Институту за јавно здравље Крагујевац, Центара за хигијену и хуману екологију, студенти су упознати са делатношћу и задацима које има Центар за хуману хигијену и екологију, обиму и значају посла који обављају и важности праћења појединих параметара за животну средину, живот и здравље људи.
Посебан акценат стављен је на:

 • Узорковање и испитивање физичко-хемијских и биолошких параметара који су показатељи квалитета пијаће воде у Крагујевцу
 •  Узорковање и праћење квалитета отпадних вода у постројењима за пречишћавање (фекално-комунална вода) или након третмана сепараторима (индустријска вода) 
 • Праћење аерозагађења у граду  Крагујевцу
 • Узорковање хране и брисева и начином вођења записника
 • Упознавање са правилницима о узорковању пијаћих и отпаднох вода, намирница и брисева, као и правилним начином транспорта узорака до лабораторијe

Послови које су обављали у току праксе били су међусобно повезани и имали један доминантан циљ, а то је праћење утицаја наведених параметара на здравље људи.

Пракса коју смо обављали била је врло значајна за нас. Научили смо ствари практичне природе које су допуниле до тада стечено знање на факултету. Многе ситуације су допринеле порасту нашег самопоуздања, надограђивању знања и остварењу значајног искуства. Сви чланови колектива било Института или Градске управе, су били љубазни, пуни стрпљења и разумевања за време које нам је било потребно за учење и прилагођавање“- закључује Катарина Младеновић студент екологије  ПМФ-а у Крагујевцу.

Фотогалерија

Учешће нашег истраживача сарадника на курсу детерминације слатководних и терестричних Cyanobacteria (Determination Course of Freshwater and Terrestrial Cyanobacteria)
(28.јул - 1.август 2014, Чешке Буђевице, Чешка)

У периоду од 28. јула до 1. августа 2014. године Невена Ђорђевић, истраживач сарадник на Институту за биологију и екологију Природно-математичког факултета у Крагујевцу је била учесник курса под називом, Determination Course of Freshwater and Terrestrial Cyanobacteria”. Курс је организован на Катедри за ботанику, Универзитета Јужне Бохемије (Чешке Буђевице, Чешка). Учешће је обезбеђено на предлог и препоруку  проф. др Снежане Симић. Петодневном курсу је присуствовало 18 учесника из различитих земаља света. Главни предавач курса био је проф др Jiří Komárek. Kурс је био фокусиран на идентификацију слатководних и терестичних цијанобактерија а у складу са савременим таксономским приступима. Састојао се од теоријских предавања о систематској класификацији, екологији и таксономским критеријумима цијанобактерија и микроскопским сесијама идентификације. http://www.phycology.cz/DCC

Фотогалерија

Учешће наставника и сарадника Института за биологију и екологију на конференцији „Вода је живот – будућност водоснабдевања града Ужица и општине Чајетина“

У хотелу „Олимп“ на Златибору је 14. и 15. јуна 2014.г. одржана конференција „Вода је живот – будућност водоснабдевања града Ужица и општине Чајетина“. Повод за ову конференцију су позната дешавања око цветања цијанобактерије Plankthotrix rubescens у акумулацији Врутци, која су довела до тога да је у једном периоду било обустављено водоснабдевање грађана Ужица и околине.

Организатори скупа су на конференцију позвали већи број еминентних стручњака из земље, из различитих области (хидробиологије, хидрогеологије и сл.). Учешће у раду конференције су имали и запослени са Природно-математичког факултета из Крагујевца. Проф. др Снежана Симић и Невена Ђорђевић су учествовале са темом „Цијанобактерије у Александровачком језеру – пре и после санације“, а проф. др Александар Остојић са темом „Квалитет воде у акумулационом језеру Гружа; Информациони систем SeLaR као начин за праћење мониторинга стања и квалитета воде у акумулацијама“.
На конференцији су једногласно усвојени закључци, који су предочени доносиоцима одлука, а на чијем ће се спровођењу инсистирати у наредном периоду. Више детаља о самој конференцији и закључцима Конференције погледати на сајтовима:
http://zlatibor.tv/dogadaji-vesti/odrzana-konferencija-voda-je-zivot/11533/
http://westinfo.rs/drustvo/voda-je-zivot-konferencija-ponudila-resenja

Фотогалерија

Раднe посетe Департману за аквакултуру на Универзитету Sent-István у Мађарској

У периоду од 9. до 11. јуна 2014. године проф. др Владица Симић боравио је у радној посети Департману за аквакултуру, Факултета пољопривредних наука и заштите животне средине, Универзитета Sent-István у Мађарској. Захваљујући успешној сарадњи проф. др Akoša Horvata и проф. др Владице Симића омогућено је усавршавање и боравак истраживача-сарадника Наташе Радојковић на Департману за аквакултуру (Gӧdӧllȍ),  у периоду од 9. до 20. јуна 2014. године. Експериментални рад се односио на криопрезервацију мушких полних продуката лињака (Tinca tinca) и поточне мрене (Barbus balcanicus). Успешно је одрађена хормонска индукција мужјака и женки, процена квалитета сперматозоида, њихово замрзавање, одмрзавање и фертилизација јајних ћелија.

Фотогалерија

ТЕРЕНСКА НАСТАВА ШКОЛСКЕ 2013/2014 ГОДИНЕ

Теренска настава у оквиру истоименог предмета за студенте III године Основних академских студија Биологије и Екологије је рализована у периоду од 23. – 29. маја 2014. године на релацији Крагујевац – Златибор – Дурмитор (Жабљак) – Будва – Јаз - Котор – Тиватска солила – Ада Бојана – Улцињ – Скадарско језеро – Биоградска гора – Крагујевац (oкo 1500 km).
Током теренске наставе проучавани су и анализирани следећи екосистеми: акумулациона језера Гружа и Међувршје, екосистем планинских река (Црни Рзав), серпентини на Златибору, затим заједнице високопланинских река и ледничких језера на Дурмитору, као и биљне заједнице НП Дурмитор.
Други део теренске наставе одрађен је на различитим локалитетима на територији Црне Горе. Анализирана је макија код Будве, камењари у Котору, затим заједнице литорала на каменитој плажи Могрен у Будви и песковитој плажи у Улцињу. Проучаване су заједнице полусланих вода ушћа Бојане и заједнице загађених вода у Которском заливу. Током теренске наставе организована је посета са предавањем у Институту за биологију мора у Котору. Терен је обухватио и истраживање екосистема старих природних језера: Скадарско језеро и НП Биоградска гора са буковом прашумом и ледничким језером. Проучавана је и Јашка река, на крашком пољу у близини плаже Јаз код Будве и Тиватска солила, где су испитиване биљне заједнице слатина.
На теренима је одрађена комплетна методологија проучавања и узорковања животних заједница, пре свега алги, виших биљака, затим бескичмењака и кичмењака (нарочито риба, водоземаца и гмизаваца). У вечерњим сатима вршена је детаљна обрада и идентификација материјала прикупљеног са истраживаних локалитета.
У реализацији теренске наставе учествовало је 65 студента Биологије и Екологије, заједно са наставно-научним и техничким особљем са Института за биологију и екологију у следећем саставу:

др Владица Симић, ванредни професор
др Снежана Симић, ванредни професор
др Милан Станковић, доцент
Ана Петровић, асистент
Светлана Степановић, асистент
Филип Вукајловић, истраживач-приправник
Марко Влајковић, техничар

Фотогалерија

ТЕРЕНСКА НАСТАВА ИЗ ПРЕДМЕТА СИСТЕМАТИКА И ФИЛОГЕНИЈА ВИШИХ БИЉАКА

Теренска настава из предмета Систематика и филогенија виших биљака за студенте II године ОАС Биологије и ОАС Екологије (модел 4+1),  успешно је обављена  на планини Гоч у периоду од 04-06. јуна 2014. године.
На планини Гоч студенти су вршили хербаризовање  биљака (тј. вршили су сакупљање, сушење, пресовања и идентификацију биљака уз помоћ кључева до нивоа врсте). Презентоване су им биљке са серпентинске геолошке подлоге, са камењара, влажних ливада, буково-јелових шума, високопланинских ливада. На терену смо имали изванредну сарадњу са колегама Шумарског факултета из Београда. Да би дошли до једног од највећих врхова ове планине (Кавгалија) користили смо њихова теренска возила.Теренску наставу  на планини Гоч похађало је 75 студената.
У реализацији теренске наставе, од запослених на ПМФ-у, учествовали су: предметни наставник, доц. др Горица Ђелић, Моника Радуловић, студент докторских студија ангажован у настави и технички сарадник, Славица Стефановић.

Фотогалерија

АКТИВНОСТИ У БОТАНИЧКОЈ БАШТИ Института за биологију и Екологију ПМФ-а Крагујевац

У  току летњег семестра школске 2013/14 године студенти са II, III и  IV године основних студија Биологије и Екологије,  као и студенти са II године мастер студија су са пуно ентузијазма  активно учествовали у раду Ботаничке Баште Института за Биологију и Екологију. Радили су на одржавању,  набавци и сађењу украсних, ретких и заштићених биљака.

Фотогалерија

СВЕЧАНА ПРОМОЦИЈА ДОКТОРА НАУКА

Дана 20. маја 2014. године у Ректорату на Универзитету у Крагујевцу одржана је свечана промоција доктора наука. Ректор, проф. др Слободан Арсенијевић, промовисао је 105 доктора наука од тога је 20-оро било са Природно математичког факултета.

За доктора биолошких наука помовисани су следећи кандидати:

1. Марија Марковић, за докторску дисертацију под називом: "Сукцесије биљних заједница на пожариштима планине Видлич " ментор проф. др Драгана Павловић Мурадспахић,

2. Ђурађ Милошевић, за докторску дисертацију под називом: "Ларве фамилије Chironomidae (Diptera, Insecta) слива Јужне Mораве и њихова примена у процени еколошког статуса текућих водених екосистема" ментор проф. др Владица Симић,

3. Тања Милутиновић, за докторску дисертацију под називом: "Зоогеографија, диверзитет и конзервациони статус Lumbricidae (Annelida) западне Србије", председник комисије доц. др Мирјана Стојановић Петровић.

Фотогалерија

ТЕРЕНСКА НАСТАВА ШКОЛСКЕ 2013/14. ГОДИНЕ – Национални парк „Тара“
У периоду од 03. до 05. маја 2014. године је одржана теоријска и практична теренска настава предвиђена планом и програмом предмета ''Национални паркови и заштићена подручја Србије''. Студенти IV године Основних академских студија Биологија и Екологија као и студенти II године Дипломских академских студија – модул Биологија и Екологија (укупно 120 студената) су посетили Национални парк ''Тара''. У оквиру теренске наставе упознали су разноврсност природних екосистема од националног значаја, специфичности флоре, вегетације и фауне, истакнуте предеоне одлике и културно наслеђе овог националног парка, као и режиме заштите и процес управљања овим националним парком. Организацији и извођењу теренске наставе допринели су наставници проф. др Александар Остојић и доц. др Горица Ђелић, сарадници др Олгица Стефановић и Наташа Радојковић и технички сарадник Рада Стојановић.

Фотогалерија

Training School COST Action NAMABIO MP1005, 3rd Course
У периоду од 25.-29.04.2014. године истраживачи-сарадници, запослени у Лабораторији за ћелијску и молекуларну биологију (др. Марко Живановић, Данијела Цветковић и Милена Ћурчић) учествовали су на 3rd Course NAMABIO Training School у оквиру COST програма у Загребу, Р. Хрватска. У оквиру овог курса одржана су предавања везана за истраживање употребе и диференцијације различитих типова матичних ћелија, њихову култивацију и клиничку примену у области регенеративне медицине. Поред примене матичних ћелија, предавања су била фокусирана и на биоматеријале који се користе у производњи различитих врста skefolda као и на њихову експерименталну и клиничку употребу. Садржај предавања од великог је значаја за избор, начин култивисања и будућу примену матичних ћелија за дизајнирање крвог суда in vitro, које је већ у току (сарадња BioIRC и CPCTAS-LCMB). Поред стеченог теоријског знања размењени су контакти за евентуалну будућу сарадњу у смислу учешћа на заједничким пројектима и обуке истраживача у оквиру COST или других програма. Овде можете погледати програм као и презентације свих учесника (http://www.namabio.eu/archive/3rd-action-year/training-school).
Програм

Студенти биологије и екологије учесници “Школе еколошког права” у Крагујевцу

У уторак, 29. априла 2014. у хотелу Крагујевац одржан је пројекат ,,Школа еколошког права'' који је организовало удружење  ,,Архус центар'' Крагујевац и Организација за европску безбедност и сарадњу - Мисија у Србији. Учесници су били студенти права и екологије из централне, западне, источне и јужне Србије. Они су заједно са предавачима доц. др Мирјаном Дреновак Ивановић, Оливером Журовац Кузман и Срђаном Матовићем размењивали сазнања и искуства у области примене Архуске конвенције у Републици Србији, права на приступ информацијама у области животне средине, права на правну заштиту у питањима заштите животне средине, улоге еколошког права у спровођењу концепта одрживог развоја, улоге Мреже Архус центара у систему заштите животне средине као и судске праксе у области заштите животне средине. 
Студенти који су представљали ПМФ у Крагујевцу на овом догађају су: Тијана Величковић, Милица Новаковић, Стефан Марковић, Александар Антонијевић, Катарина Младеновић, Селена Милошевић, Алдин Дрековић и Драгана Коцовић. На крају семинара додељени су сертификати свим учесницима.
Пројекат је успешно реализован на обострано задовољство уз договор за даљу и будућу сарадњу.
Након овог догађаја колеге из Новог Пазара посетили су Институт за биологију и екологију  и  Акваријум ПМФ-а.

Фотогалерија

ДАН ФАКУЛТЕТА

Дана 14. и 15. априла 2014. године обележене су 42-е године рада Природно-математичког факултета у Крагујевцу.

На свечаности која је одржана првог дана подељене су дипломе студентима основних и мастер студија Биологије и струковних студија  Екологије. 
Истог дана студентски парламент ПМФ-а наградио је дипломама најбоље оцењене професоре и сараднике у студентској анкети за зимски семестар школске 2013/14. Најбоље оцењени професори са Института за биологију и екологију су доц. др Радмила Глишић, проф. др Снежана Симић и проф. др Марина Топузовић, а најбоље оцењени сарадници су асистент др Ана Митровски-Богдановић, асистент Милош Благојевић и истраживач сарадник Наташа Радојковић.
На самој свечаности, али и на коктелу намењеном студентима, уприличен је пригодан музички програм у коме су учествовали студент екологије Никола Шебек и студент физике Лазар Богићевић.
Дан факултета – Галерија

На свечаној академији одржаној 15. априла 2014.г. којој су присуствовали гости, запослени  и студенти, декан проф. Драгослав Никезић је у презентацији рада Факултета истакао успехе у области науке, наставе и ваннаставних активности запослених и студената. Запослени са Института за биологију и екологију су више пута споменути међу најбољима у броју објављених радова, цитираности и објављеним радовима са високим ИФ.
Дан Факултета – Презентација

Награђени су студенти и запослени за постигнуте успехе у протеклој школској години, као и за дугогодишњи рад на ПМФ-у.
Као најбољи студенти са нашег Института у претходној школској години књиге и пригодну новчану награду добили су  студенти основних студија Биологије и Екологије Јеринић Марија, 2 година Биологије (просечна оцена 9,75), Јанковић Милутин, 2 година Екологије (просечна оцена 9,27), Кнежевић Никола, 3 година Биологије  (просечна оцена 9,05), Тимотијевић Синиша, 3 година Екологије (просечна оцена 9,29), као и студент мастер студија Биологије Грујовић Мирјана, 2 година мастер студија Биологије, модул Екологија (просечна оцена 9,73).
На свечаности је додељена и награда „проф. Радослав Жикић“, Марији Јовановић, која је у протеклој години мастер студије Биологије, модул Биолог-еколог завршила са просечном оценом   9,82.
Пригодну награду за одбрањену докторску дисертацију у школској 2012/13. години добила је др Тања Милутиновић. Дипл. биолог Горан Илић добио је диплому о завршеној специјализацији.
За вишегодишњи рад на ПМФ-у, односно  Институту за биологију и екологију награду су  добили проф. др Аца Марковић (у школској 2012/13. години отишао у пензију), проф. др Владица Симић (за двадесет година рада), као и асистент др Ана Митровски–Богдановић и набављач и чувар експерименталних животиња Слободан Милосавац (за десет година рада).

Сарадња Акваријума „ПМФ КГ” и Департмана за аквакултуру, Факултета пољопривредних наука и заштите животне средине,  Универзитета Szent István из Мађарске

У периоду од 3. до 5. априла 2014. године професор др Ákos Horváth и његов сарадник Gergely Bernáth били су у радној посети Акваријуму „ПМФ КГ”. Сарадња проф. др Владице Симића и проф. др Хорвата је успостављена због размене искуства поводом оснивања Центра за криопрезервацију (банка гена аквагамета). Током посете рађена је криопрезервација сперматозоида поточне мрене и младице у лабораторијским условима и на терену.
Колеге оба тима су задовољне заједничким радом и добијеним резултатима, па ће се успешна сарадња наставити и у будућности.

Фотогалерија

ОТВОРЕНА ВРАТА ПМФ-а


Природно-математички  факултет  је за све заинтересоване средњошколце и њихове родитеље 29. марта 2014. године организовао манифестацију „Отворена врата“. Институт за биологију и екологију је спремно дочекао све заинтересоване. Посетиоци су могли да  разговарају са  продеканом за наставу ПМф-а проф. др Марином Топузовић, управником института проф. Снежаном Симић и чланом комисије за пријемни испит доц. др Невеном Ђукић, као и наставницима, сарадницима, али и студентима и да добију  информације о организацији рада на Институту, студијским програмима, начину полагања пријемног испита. Након презентације Института, гостима је омогућен обилазак изложбеног простора, сала за предавање, наставних и истраживачких лабораторија, као и Акваријума.

Фотогалерија

Постер

УЧЕШЋЕ ИНСТИТУТА ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ НА ТРЕЋЕМ ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ И УМЕТНОСТИ У ДРУГОЈ КРАГУЈЕВАЧКОЈ ГИМНАЗИЈИ (21. МАРТ 2014.)

Институт за биологију и екологију је 21. марта 2014. године учествовао и на  Фестивалу  науке и уметности који је одржан у Другој крагујевачкој гимназији.  Ова манифестација је била још једна промоција науке, знања и вештина наших младих сарадника. Изложени  експонати којима су на занимљив начин приказане различите области биологије (молекуларна биологија, микробиологија, ентомологија, ботаника, физиологија биљака и животиња, хидробиологија) привукли су пажњу великог броја посетилаца свих  узраста. Колектив Друге крагујевачке гимназије ПМФ-у је доделио захвалницу за учешће на Фестивалу.

Фотогалерија

УЧЕШЋЕ СТУДЕНАТА ИНСТИТУТА ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ У АКЦИЈИ СУЗБИЈАЊА ЛЕГАЛА ГУБАРА

Студенти друге и треће године биологије и екологије ПМФ-а у Крагујевцу, заједно са професорком  др Снежаном Пешић и асистентом др Аном Митровски Богдановић  учествовали су 14. и 15. марта 2014. г. у акцији сузбијања легала губара (Lymantria dispar). Акција  је организована од стране Ј. П.” Србија шуме” – Шумско газдинство Крагујевац и спроведена на Бешњаји где је и забележен највећи напад ове штеточине. Сви учесници ове акције, заједно са представницима Шумског газдинства, потрудили су се да ова ” борба” за добробит наших шума добије позитиван исход.

Фотогалерија

АКВАРИЈУМ ИНСТИТУТА ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ НА САЈМУ ГРАЂЕВИНАРСТВА И ЕКОЛОГИЈЕ

На Сајму грађевинарства и екологије који је одржан од 6-8. марта 2014. године у Крагујевцу део својих активности је представио Акваријум Крагујевац, организациона јединица Института за биологију и екологију. На штанду је представљен већи број пројекта који је рађен од стране професора др Владице Симића, проф. др Снежане Симић и сарадника, а који су за тему имали утицај различитих грађевинских објеката на водене екосистеме („Студија о могућем утицају магистралног гасовода „Јужни ток“ на ихтиофауну водених екосистема који се налазе на траси гасовода на територији Србије“, „Битехнолошка санација и уређење балти на делу Дунав-Мала Врбица –Систем Аларм+“, „Први репроцентар за производњу и узгој рибље млађи аутохтоне поточне пастрмке Salmo truta у горњем току реке Толишнице“ и „Стање екосистема Рупске реке и Зеленичког потока (слив Јужне Мораве) пре и после изградње мале хидроелектране „Поречје“). Неки од поменутих пројекта су резултат сарадње и заједничког рада са Институтом „Јарослав Черни“ и Институтом за биолошка истраживања „Синиша Станковић“ из Београда , као и фирмом „Тренд пројекат“ из Крагујевца.
Посетиоцима сајма био је доступан и промотивни материјал везан за образовне и едукативне активности намењене ученицима и студентима које организује Акваријум, као и промотивни материјал Института за биологију и екологију  у вези предстојећег уписа студената у школску 2014/15. годину.
Наш штанд посетили су и студенти IV године екологије нашег Факултета. Студенти су присуствовали и предавању „Обновљиви извори енергије-глобално стање и перспективе коришћења“ професора  др Душана Гордића са Машинског факултета у Крагујевцу.

Фотогалерија

ИНСТИТУТ ЗА БИОЛОГИЈУ НА ФЕСТИВАЛУ НАУКЕ

Институт за биологију и екологију  је 28. фебруара 2014. године учествовао  на Фестивалу науке који је одржан у Првој крагујевачкој гимназији. Учествовали смо под слоганом „Откријте скривено“. На популаран начин приказане су, преко великог броја експоната, постера и радионица,  различите теме: „Укусна  ДНК“ , „Колико личимо“, „Калкулатор старости“, „Савршенство природне архитектуре“, „Свет микрорганизама.... биљака......бескичмењака“.
Наш изложбени простор посетио је велики број посетилаца свих узраста.  На штанду је био доступан и рекламни материјал који је пружио  информације о Институту и предстојећем упису у школску 2014/15. годину.

Фотогалерија

Позив за учешће

ПРИСТУПНА ПРЕДАВАЊА НА ИНСТИТУТУ ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ

Приступно предавање под називом “Гајење гљиве Shii-take” асистента др Маријане Косанићкандидата за избор у звање доцент за ужу научну област Алгологија и микологија одржано је 13. 01. 2014. године у 13,00 часова, пред комисијом у саставу:

 1. Др Бранислав Ранковић, редовни професор ПМФ-а у Крагујевцу
 2. Др Снежана Симић, ванредни професор ПМФ-а у Крагујевцу
 3. Др Марина Топузовић, ванредни професор ПМФ-а у Крагујевц

Тема предавања била је врло интересантна и актуелна и имала је за циљ подизање нивоа информисаности о изузетно високим лековитим и нутритивним својствима гљиве шиитаке. Кроз предавање су истакнути значај и начини гајења гљиве шиитаке.
Kомисија је приступно предавање оценила као веома успешно и закључила да је кандидат др Маријана Косанић испунила све критеријуме за избор у наставничко звање доцент.

*************************************************************

Приступно предавање под називом “Антибиотици и резистенција бактерија  кандидата за избор у звање доцент за ужу научну област Микробиологија, др Олгице Стефановић одржано је 20. 01. 2014. године у 11,00 часова, пред публиком и комисијом у саставу:

 1. Др Љиљана  редовни професор ПМФ-а у Крагујевцу
 2. Др Снежана Симић, ванредни професор ПМФ-а у Крагујевцу
 3. Др Марина Топузовић, ванредни професор ПМФ-а у Крагујевцу

Кандидат је на прегледан, јасан и научно утемељени начин изложио основна сазнања о антибиотицима, њиховим механизмима деловања, као и проблему резистенције бактерија.
Kомисија је приступно предавање оценила као веома успешно и закључила да је кандидат др Олгица Стефановић  испунила све критеријуме за избор у наставничко звање доцент.

Фотогалерија

СВЕЧАНИ ПРИЈЕМ СТУДЕНАТА I ГОДИНЕ НА ИНСТИТУТУ ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ

Свечани пријем студената I године на Институту за биологију и екологију  одржан је 30. септембра у 10.30h.  Том прилико је 40 студената Биологије и 44 студента  Екологије у име свих запослених и лично име, поздравила управница Института проф. др Снежана Симић. Студенти су упознати са организацијом рада на Институту, запосленима и могућностима које има пружа студентски живот кроз наставне и ваннаставне активности. Уз индекс,  добили су и штампани материјал са корисним информацијама о систему студирања, распореде, као и поклон од Студентског парламента ПМФ-а. На пријему, студенте су поздравили и са радом своје организације упознали и представници  еколошког истраживачког друштва „Младен Караман“. У њихово име говорио је председник Друштва, студент  биологије Ненад Живановић.

Фотогалерија

VI Међународна конференција и сајам техничко технолошких достигнућа  аквакултуре, рибарства и примењене хидробиологије
Water & Fish (12-14. jun 2013), Београд

У периоду од 12. до 14. јуна 2013. године на Пољопривредном факултету у Београду, одржана је VI Међународнa конференцијa и сајaм техничко технолошких достигнућа  аквакултуре, рибарства и примењене хидробиологијепод називом „Water & Fish”. Организатор конференције је, као и годинама уназад, био Пољопривредни факултет у Београду, а ове године конференцију је подржало и Европско друштво за аквакултуру - European Aquaculture Society, EAS. Осим презентовања радова, за учеснике из 20 европских земаља организован је и обилазак  Центра за рибарство и примењену хидробиологију, као и рибњака Ечка.
На скупу је Симона Ковачевић, истраживач сарадник са Института за биологију и екологију презентовала рад „Присуство цинка у мишићном ткиву бабушке и деверике у акумулацијама Гружа и Бован (аутори Милошковић, А., Павловић, М., Ковачевић, С., Радојковић,Н.,  Симић, С., Симић, В.). Истраживања чији су резултати изнети у раду су финансирана од стране Министарства за науку и технолошки развој Републике Србије у оквиру Технолошког пројекта број 31011.

ПРИСТУПНА ПРЕДАВАЊА НА ИНСТИТУТУ ЗА БИОЛОГИЈУ И ЕКОЛОГИЈУ

У Институту за биологију и екологију су 04. 06. 2013. године одржана су два приступна предавања, предвиђена Статутом Универзитета у Крагујевцу и изменама и допунама Правилника о начину и поступку заснивања радног односа и стицању звања наставника Универзитета у Крагујевцу као услов за избор у прво наставничко звање доцент.
Приступно предавање асистента др Дарка Грујичића, кандидата за избор у звање доцент за ужу научну област Генетика и еволуциона биологија, под насловом ''Улога генског полиморфизма у метаболизму лекова'' одржано је пред комисијом у саставу:
др Марина Топузовић, ванр. проф., ПМФ Крагујевац, председник комисије
др Оливера Милошевић-Ђорђевић, ред. проф., ПМФ Крагујевац
др Снежана Станић, ванр. проф., ПМФ Крагујевац

Приступно предавање асистента др Милана Станковића, кандидата за избор у звање доцент за ужу научну област Морфологија, систематика и филогенија биљака, под насловом ''Биолошка улога секундарних метаболита биљака'' одржано је пред комисијом у саставу:
др Марина Топузовић, ванр. проф., ПМФ Крагујевац, председник комисије
др Биљана Бојовић, доцент, ПМФ Крагујевац
др Снежана Симић, ванр. проф., ПМФ Крагујевац
Kомисије су приступна предавања оценила као веома успешна и закључила да су кандидати др Дарко Грујичића и др Милан Станковић испунили све педагошке и методичко-дидактичке критеријуме за избор у наставничко звање доцент.

Фотогалерија

TЕРЕНСКА НАСТАВА ШКОЛСКЕ 2012/13. ГОДИНЕ - ПЛАНИНА ГОЧ

Теренска настава из предмета: Еколошки водич кроз Србију (за студенте III године основних струковних студија Екологије) и Кормофите (за студенте II године основних студија Биологије) успешно је обављена  на планини Гоч у периоду од 03-05. јуна 2013. године.
Планински масив Гоча има разноврсну геолошку подлогу а простире се од 300 до 1540 м надморске висине, што условљава  развој специфичне вегетације тако да је  са једне стране, покривен  богатим мешовитим, лишћарско-четинарским шумама а са друге прелази у голети и камењаре.   На планини Гоч студенти су упознати са екосистемима од подножја до врха ове планине, са природним реткостима, као и са специфичностима серпентинофита. У оквиру наставе прикупљен је и детерминисан биљни материјал за израду хербарских збирки.
Предметни наставник доц. др  Горица Ђелић и студенти (укупно њих 27-оро) су били смештени у Наставној бази Шумарског факултета из Београда.

Фотогалерија

TЕРЕНСКА НАСТАВА ШКОЛСКЕ 2012/13. ГОДИНЕ - СРБИЈА-ЦРНА ГОРА-СРБИЈА

У пероду од 24 – 30. маја 2013. године реализована је теренска настава из истоименог предмета студената III године Основних академских студија Биологије и Екологије на релацији Крагујевац – Златибор – Дурмитор (Жабљак) – Будва – Котор – Ада Бојана – Скадарско језеро – Биоградска гора – Крагујевац (oкo 1700 km).
У оквиру седмодневне теренске наставе извршена је анализа екосистема на следећим локацијама: акумулациона низијска језера Гружа и Међувршје, серпентинити на Златибору и екосистем планинских река (Црни Рзав), затим биљне заједнице НП Дурмитор, заједнице високопланинских река и ледничких језера на Дурмитору.
Терен је обухватио и копно уз морску обалу (макија код Будве, измењена макија и камењари у Котору, слани и песковити терени код Улциња на Ади Бојани), екосистем мора: заједнице каменитог и песковитог литорала код Будве и Улциња, заједнице полусланих вода ушћа Бојане и извора у Котору, као и заједнице загађених вода у Которском заливу. Такође, извршена је анализа екосистема старих природних језера: Скадарско језеро и НП Биоградска гора са буковом прашумом и ледничким језером.
Рад на терену састојао се у посматрању, сакупљању и обради биљног и животињског материјала: алги и виших биљака, затим бескичмењака и кичмењака (поготово риба, водоземаца, гмизаваца) са одабраних станишта.
У реализацији теренске наставе учествовало је 53 студента Биологије и Екологије заједно са наставно-научним и техничким особљем са Института за биологију и екологију у следећем саставу:
др Владица Симић, ванредни професор
др Милан Станковић, асистент
Ана Петровић, асистент
Филип Вукајловић, истраживач-приправник
Марко Влајковић, техничар
Радованка Стојановић, техничар

Фотогалерија

TЕРЕНСКА НАСТАВА ШКОЛСКЕ 2012/13. ГОДИНЕ - Национални парк ''Тара''

У периоду од 08. до 10. маја 2013. године у Националном парку ''Тара'' одржана је теоријска и практична теренска настава предвиђена планом и програмом предмета ''Национални паркови и заштићена подручја Србије'' на другој години Дипломских академских студија - Мастер у оквиру модула Биологија и Екологија у Институту за биологију и екологију Природно-математичког факултета. У оквиру теоријске и практичне наставе студенти су упознали разноврсност природних екосистема од националног значаја, специфичности флоре, вегетације и фауне, истакнуте предеоне одлике и културно наслеђе овог националног парка, као и режиме заштите и процес управљања овим националним парком.

Фотогалерија

ПРОМОЦИЈА ДОКТОРА НАУКА НА УНИВЕРЗИТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ (20. мај 2013.)

На Универзитету у Крагујевцу је 20. 05. 2013. године свечано промовисано 78 доктора наука који су своје докторске дисертације одбранили током 2012.године. Са Природно-математичког факултета је промовисано 20 доктора наука, од чега 5 са Института за биологију и екологију и то:

 • Јелена Вранковић, Corbicula fluminea (O.F. MÜLLER, 1774) у Србији - популациони и молекуларно - биолошки одговор на промену услова средине, 11. 07. 2011., Природно-математички факултет, Крагујевац. Ментор: проф. др Владица Симић.
 • Олгица Стефановић, Ефекат биљних екстраката на раст изабраних врста бактерија и њихово синергистичко деловање са антибиотицима in vitro, 21. 05. 2012., Природно-математички факултет, Крагујевац. Ментор: проф. др Љиљана Чомић.
 • Ивана Радојевић, Микробиолошки аспекти примене информационих система у мониторингу акумулација и језера, 24. 09. 2012., Природно-математички факултет, Крагујевац. Ментор: проф. др Љиљана Чомић.
 • Милан Станковић, Биолошки ефекти секундарних метаболита врста родаTeucrium Л.флоре Србије, 27. 09. 2012., Природно-математички факултет, Крагујевац. Ментор: проф. др Марина Топузовић.
 • Милка Рајковић, Дистрибуција, филогенија, екологија и конзервација ракова из фамилије Astacidae на подручју Црне Горе, 21. 12. 2012., Природно-математички факултет, Крагујевац. Ментор: проф. др Владица Симић.

Фотогалерија

1st AQUAGAMETE Training School-"Techniques for fish germline cryobanking" (13-17.maj 2013)

Наташа Радојковић, истраживач-приправник на Институту за биологију и екологију Природно-математичког факултета у Крагујевцу била је учесник 1st AQUAGAMETE Training School под називом “Techniques for fish germline cryobanking”. Обука је реализована у оквиру Food and Agriculture COST Action FA 1205, у Институту за маринска истразивања Андалузије (Кадиз, Шпанија) од 13. до 17. маја 2013. године. Учешће је обезбеђено на предлог и препоруку  проф. др Владице Симића, који је уједно и супервизор наведене акције COST-a (FA 1205) за Србију. Двадесеторо учесника из десет земаља Европе је имало прилику да научи неколико различитих техника које се односе на криопрезервацију рибљих гамета, и њихову примену и процену квалитета након одмрзавања.

Фотогалерија

ДАН ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА
ПРОМОЦИЈА АМСТЕРДАМСКЕ ДЕКЛАРАЦИЈЕ
И ПАН-ЕВРОПСКОГ ПРОГРАМА О ТРАНСПОРТУ, ЗДРАВЉУ И ЖИВОТНОЈ СРЕДИНИ

Природно математички факултет Крагујевац
петак, 10. мај 2013. године

Поводом обележавања Дана одрживог развоја (10. маја) у Крагујевцу, Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања, Министарсво саобраћаја и Министраство здравља Републике Србије у сарадњи са Природно-математичким факултетом Универзитета у Крагујевцу и удружењем "Архус центар" из Крагујевца, организовали су промоцију Амстердамске декларације – The PEP (The Transport, Health and Environment Pan European Programme), која је усвојена на основу Декларације о транспорту и животној средини Економске комисије Организације Уједињених нација за Европу (UNECE) и Повеље о транспорту, животној средини и здрављу Светске здравствене организације (WHO).
Више информација можете пронаћи на: http://www.unece.org/the-pep/

Презентације су одржали:

• Проф.др. Снежана Симић, Природно математички факултет Крагујевац • Биљана Јовановић Илић, Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања • Никола Мaравић, Министарство природних ресурса, рударства и просторног планирања • Ана Сеничић, Министарство саобраћаја • Срђан Матовић, удружење "Архус центар" Крагујевац            

Промоцији су присуствовали представници локалне самоуправе, образовних институција, надлежних инспекцијских служби, удружења, привреде и др.

ПЕП KГ Плакат

Фотогалерија

Copyright © 2012 Institute of Biology and Ecology. All rights reserved. Designed by TemplatesLand