logotype
img1
img2
img3
img4
img5

O Festivalu

Treći festival akvaristike, teraristike, ribolova i ribolovnog turizma - „Fish&Reptiles Fest” održan je 13. i 14. maja na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu.

Organizatori festivala su, kao i prethodnih godina, Centar za ribarstvo i konzervaciju biodiverziteta kopnenih voda - AKVARIJUM i Udrženje za promociju i ekološki marketing prirodnih vrednosti - EKOMAR.

Ideja i cilj ove manifestacije su da se na jednom mestu okupi što veći broj amaterskih i profesionalnih akvarista i terarista, kao i da ekološka udruženja i organizacije za upravljanje ribarskim područjima posetiocima predstave potencijal, raznovrsnost i lepotu vodenih ekosistema Srbije.

Festival je otvorio dekan Prirodno-matematičkog fakulteta profesor dr Srećko Trifunović, a tokom dvodnevne manifestacije organizovana su edukativna predavanja i radionice za decu, te izbor za najlepšeg egzotičnog ljubimca, nagradni kviz znanja i uživo su se uređivali akvarijumi. Upriličena je prezentacija Centra za ribarstvo i konzervaciju biodiverziteta kopnenih voda - Akvarijum, dr Milena Mičić je predstavila Akvarijum u Puli i govorila o značaju javnih akvarijuma, a prof dr. Zoran Marković predstavio je Centar za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju "Mali Dunav". Govorilo se i o zakonskim okvirima čuvanja i uvoza akvarijumskih i terarijumskih vrsta, ukazalo na značaj evidencije ulova ribolovaca za izradu Programa upravljanja ribolovnim područjima i monitoringa ribljeg fonda, a organizovane su i tribine o teraristici, morskoj akvaristici i afričkim ciklidima.

Izlagači koji su se predstavili ovom prilikom su Akvarijum Centar, Akvarijum Art, Reefroom, NS Exotic, Reptilia, Rainforest, Zoo hobby, Zorbal, Akvaristika Kragujevac, Akvaristika Spasojević, Dawidaqua, Zoo market, Akvarijum Kg, Zoo lizard Niš i Gradska turistička organizacija grada Kragujevca.

Ovo je bila prilika i za posetu samom Akvarijumu u okviru koga je moguće razgledati živi svet kopnenih voda, kako naše zemlje i Balkanskog poluostrva, tako i tropskih i suptropskih područja Azije, Afrike, Južne Amerike i Australije.