Да ли је математика твој избор?

Онлине пријава за УПИС у ПРВУ годину основних академских студија МАТЕМАТИКЕ

Организујемо БЕСПЛАТНУ ПРИПРЕМНУ НАСТАВУ!


ПРИЈАВИ СЕ ОВДЕ

Свим кандидатима који се накнадно пријаве биће омогућен увид у комплетан материјал.

Након прве заједничке године за све студенте математике бираш један од три смера према својој жељи.
Сваки има своје предности, а одлука је само твоја.

РАЧУНАРСТВО И ПРИМЕЊЕНА МАТЕМАТИКА

Ако желиш да радиш у привреди, у ИТ сектору, да примењујеш математику у различитим областима, овај смер је прави избор за тебе.

ПРОФЕСОР МАТЕМАТИКЕ

Ако желиш да учиш друге математици (и информатици), да останеш млад радећи са младима, и уживаш решавајући главоломке, племенити позив наставника је прави избор за тебе.

ТЕОРИЈСКА МАТЕМАТИКА И ПРИМЕНЕ

Ако желиш да учиш и видиш даље и још шире математику, да упознаш више њених дисциплина, онда је овај смер прави избор за тебе.


ВИШЕ ДЕТАЉА О СТУДИЈАМА МАТЕМАТИКЕ

На студије уписујемо 50 буџетских студената.

На пријемном се полаже математика.


више детаља о упису

Снимак онлајн трибине о студијама МАТЕМАТИКЕ можете погледати овде.

Многи пре тебе су седели у нашим клупама, послушај њихове приче.


Приче наших студената
Стефана Стевановић

мастер математичар – професор математике

Ernst&Young, Осло, Норвешка

stefania

„Током студија најjачи утисак на мене је оставио близак однос са професорима, нарочито на каснијим годинама, када се радило у мањим групама.

Оно најважније што један студент математике понесе са собом јесу вештине, аналитички начин размишљања, приступ проблему, истрајност, темељност, како у послу тако и у животу. Све то заједно је пуно допринело да ја данас будем сениор консултант у светској компанији Ernst&Young, која пружа услуге клијентима из области финансија.” Комплетан интервју видети овде.

Маја Живадиновић

мастер математичар – теоријска математика

Game Matematician, Logispin Group, Београд

maja

„Често помислим колико сам имала среће да одаберем математику за свој позив, а не неке друге опције о којима сам при упису факултета размишљала. На овај начин себи сам обезбедила вишеструки избор за посао. Пар година сам радила у просвети. Затим сам се запослила у инвестиционом фонду као квантитативни аналитичар, где сам  радила на развијању система продаје на берзи, а потом сам прешла у индустрију игара. Мој задатак је пре свега био да правим логику игара, најпре за слот игрице, а сада и за онлајн и казино клађења.

Веома сам задовољна постигнутим успехом и позицијом на којој радим. Када сам уписала студије математике, нисам ни знала да у Србији постоји могућност да се бавим оваквим послом. Мислила сам да ми је рад у гимназији врхунац каријере. Посао који радим је занимљив, одмах видим резултате свог рада, нон-стоп се сусрећем са новим изазовима и никада не стагнирам.” Комплетан интервју видети овде.

Александар Прокоповић

мастер математичар – професор математике

Професор математике и информатике, Гимназија, Лесковац

ALEKSANDAR

„Природно-математички факултет у Крагујевцу је изузетно добро организован. Професори умеју да  препознају ко има талента да се бави наставом математике. Ја сам се запослио већ неколико дана после полагања последњег испита.

Када сам био ученик, мислио сам да је математика нешто где се само раде задаци. Међутим, тек током студија сам у правом светлу спознао феноменални и фасцинантни свет математике.

Најбитније што сам на Факултету научио јесте да будем критичан и самокритичан. На Природно-математичком факултету студент научи да буде спреман за самообразовање. Ја сам након завршених студија доста напредовао у области програмирања и сада могу да предајем и програмирање и математику.” Комплетан интервију видети овде.

Марина Гризељ

мастер математичар – теоријска математика

Senior Business Intelligence Analyst, NCR, Београд

marina

„Било је право задовољство студирати на Факултету који има толико младих професора и асистената, који су увек спремни да одговоре на свако питање и да буду доступни за своје студенте.

Након завршених студија најпре сам се опробала као професор, али иако је то јако изазован и захтеван посао, схватила сам да желим нешто друго и да могу да се опробам у још многим пословима. Радила сам као PHP програмер, затим као аналитичар у банци, да бих данас дошла на позицију Senior Business Intelligence аналитичара у једној од највећих корпорација код нас – NCR. Мој посао обухвата обраду и анализу података, а затим креирање различитих врста извештаја за потребе руководства фирме, на основу којих они касније доносе стратешке одлуке у циљу унапређена пословања фирме, која је светски технолошки лидер у пружању  висококвалитетне стручне подршке компанијама разних делатности.

На Факултету сам научила оно најбитније за даљу каријеру, а то је истрајност и немање страха за нове технологије и нова сазнања.”

Наталија Станић

математичар – теоријска математика

Specialist at AT&T, Брно, Чешка

natalija

„Највећа прекретница у мом животу је био ЕРАЗМУС програм преко кога сам на последњој години основних студија отишла у Бјалисток, у Пољску. Тај искорак из средине у којој сам одрасла и школовала се, обезбедио ми је нова, како професионална, тако и лична искуства, и пружио нове могућности. Сада се налазим у Брну, у Чешкој Републици, и радим у америчкој компанији за телекомуникације АТ&Т.

Најзначајније што сам понела са студија је математички начин размишљања. Мислим да је то једна од важнијих ствари које сам научила на Факултету, што ми је заиста много помогло да се снађем у новој средини. Схватила сам да математика није рачун као што се често у школи чини. Није неопходно да будете одличан математичар, ни у основној ни у средњој школи, да бисте на студијама математике тек заиста научили шта значи размишљати као математичар. Када неко каже да му не иде математика, уопште не мора да значи да је лош у томе, већ да му је, нажалост, можда неко лоше приступио при увођењу у свет математике. Математику само треба приметити, она је свуда!”
Комплетан интервју видети овде.

Ивана Милојевић

мастер математичар – теоријска математика

Implementation specialist, DM Dokumenten Management GmbH, огранак у Крагујевцу

ivanaa

„Завршила сам природно-математички смер у Првој крагујевачкој гимназији. Природно-математички факултет у Крагујевцу није био мој први избор. Међутим, док сам се спремала за други факултет, ја сам уживала да вежбајући математику и тако схватила да су студије математике на ПМФ-у  оно што треба да упишем. Због те своје одлуке сам веома срећна. Већ на почетку мастер студија сам добила посао у ИТ сектору.

Алгоритамски начин размишљања је оно главно што сам понела са студија. Решавање проблема, развој стратегија за структурно сагледавање читаве ситуације је нешто што је ПМФ уградио у мој стил рада.

Математика је таква наука да ко је воли, уживаће. Врло лако може да се нађе посао, јер су опције многобројне.”
Комплетан интервју видети овде.

Никола Гарић

дипломирани математичар – професор математике

Теленор

Nikola Garić

Након што сам завршио Факултет, пар месеци сам радио у просвети, али сам схватио да то није оно где се ја проналазим. Конкурисао сам за праксу на Data science позицији на којој сам био годину дана и сада радим у Теленору, у Custom relationship menagement служби.

Математичари се током студирања суочавају са разним комплексним проблемима, па се при њиховом решавању науче да буду истрајни и упорни, чиме на крају буду спремни да јако брзо усвајају нова знања и да се адаптирају на нове позиције. Поново бих уписао математику, само не бих био става да ћу радити као наставник јер сам сада свестан које се све могућности пружају.

Професори и асистенти су увек били спремни да изађу у сусрет, а интерактивна сарадња и добро објашњено градиво су доста олакшали студирање.

Када је у питању студентски живот, не постоји боље место за студирање. Крагујевац има сјајан ноћни живот, а Крагујевчани су јако гостопримљиви и јако добри људи.

Комплетан интервју видети овде.

Никола Каровић

дипломирани математичар – теоријска математика

Професор математике, ИТХС, Београд

IMG_8262

Размишљао сам се између грађевине и математике, двоумио између Београда и Крагујевца и на крају одлучио да студирам математику у Крагујевцу. Ако бих поново уписивао факултет, опет бих се одлучио за исти, само бих овог пута бирао комбиновани смер математике и информатике.

На почетку студија сам отприлике знао шта ме очекује, да математику не чине само задаци, већ и теорија. Уз доста рада у првом семестру врло брзо сам се привикао, па је касније све било једноставније.

Сада предајем математику, рачунарство и информатику у средњој школи за информационе технологије. Било ми је довољно три дана да се снађем са технологијама које су сада неопходне за онлине наставу, а са знањем које сам стекао на Факултету, које и овде примењујем, нисам морао ни да се припремам за сваки час. Директор, педагог и психолог су јако задовољни мојим радом.

Математичари и статистичари су свуда јако тражени и цењени, како на професорским позицијама, тако и у банкама и фирмама. Некада је потребно мало основног знања из програмирања, али онај ко заврши математику, може врло лако то да савлада.

Комплетан интервју видети овде.

Имаш додатна питања за нас?

Пиши нам на imi.upis@pmf.kg.ac.rs и одговор стиже у најкраћем могућем року.

Погледај одговоре на често постављана питања