Најбољи мастер рад из области рачунарства

Владимир Бараћ добитник награде Математичког института Српске академије наука за најбољи мастер рад из области рачунарства

Мастер рад Владимира Бараћа, студента мастер студија Информатике на Институту за математику и информатику Природно-математичког факултета у Крагујевцу, проглашен за најбољи мастер рад из области рачунарства у 2019. години.

Ова престижна награда Математичког института Српске академије наука и уметности се сваке године додељује студентима мастер студија за најбољи оригинални научно-истраживачки рад, мастер рад или други писани рад из области рачунарства. У ужи избор овогодишњег такмичења су ушла четири мастер рада, које су кандидати, због тренутне ситуације, комисији Математичког института САНУ презентовали посредством Интернета.

Владимир је прву награду освојио мултидисциплинарним мастер радом под називом:

Примена алгоритама рачунарске визије у одређивању параметара трагова у дозиметрији,

под менторством професора Милоша Ивановића и уз подршку комисије коју су чинили професори физике и информатике са Природно-математичког факултета у Крагујевцу, Ненад Стевановић и Ана Капларевић-Малишић. Користећи напредне методе машинског учења, Владимир је развио софтвер који на основу слике са оптичког микроскопа аутоматски препознаје параметре трагова у детекторима радиоактивног зрачења, чиме се знатно убрзава процена опасности од зрачења.

Честитамо колеги Владимиру и његовом ментору!