Корона вирус - информације

КОРОНА ВИРУС - КАКО ДА СЕ ЗАШТИТИТЕ?


Драге колегинице и колеге,

У градовима у Републици Србији кренуло се са формирањем кризних штабова за волонтере како би се пружила помоћ лицима старијим од 65 година, а којима је забрањено кретање, због спречавања ширења вируса COVID-19.

Најугроженији су наши најстарији суграђани, који због забране изласка нису у могућности да обезбеде основне животне намирнице, као ни лекове које многи од њих користе и сада им је више него икад потребна наша помоћ.

Уз њих смо расли, они су пазили на нас док смо били мали, од њих смо учили, помагали су нам на разне начине кроз наше одрастање, сада је дошао ред да ми помогнемо њима, а ово је једини сигуран начин да то урадимо.

На територији града Крагујевца је формиран Кризни штаб, при ком ће деловати и волонтерски центар, па вас молимо да се због специфичности ситуације и потребне здравствене заштите свих вас који бисте желели да помогнете не организујете сами, већ то учините преко Кризног штаба, који ће организовати обуку, давати детаљна упутства за пружање помоћи и обезбедити потребну медицинску заштиту.

Покажимо солидарност и помозимо онима којима је то најпотребније!

Можете се пријавити путем следећег линка, а ангажовани у волонтерском центру Кризног штаба у Крагујевцу ће вас контактирати:


Ситуација која је задесила читав свет показала је да у људима итекако постоји смисао за емпатију, солидарност и креативност.

Запослена у Ректорату Универзитета у Крагујевцу Olga Stankovic неуморно шије маске за медицинске раднике и то од квалитетног, биоразградивог материјала од кога су направљене промотивне торбе Универзитета.

Промотивни еко материјал је тако задобио нову улогу – афирмација заштите животне средине и живота људи.

"Све што је велико увек је у корист других".


У циљу спречавања ширења коронавируса међу здравственим радницима и пружања помоћи у борби против епидемије, запослени научници и истраживачи у Центру за биоинжењеринг Факултета инжењерских наука Универзитета у Крагујевцу израђују визире намењене здравственим радницима који раде са пацијентима зараженим коронавирусом.

Визири ће бити поклоњени медицинском особљу које долази у контакт са оболелима.

Чувајмо једни друге!