ПМФ и Привредна комора

ПРИРОДНО-МАТЕМАТИЧКИ ФАКУЛТЕТ
УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ

Данас је на Природно-математичком факултету одржан састанак са представницима Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа (РПК) коју су представљали Предраг Лучић, директор РПК, Саша Ћурчић, координатор за индустрију, и Душан Новаковић. Испред ПМФ-а састанку су присуствовали сви чланови Деканског колегијума.

На састанку је било речи о више тема. Између осталог, РПК ће делегирати два представника у Савет послодаваца Факултета. Разговарало се и о реализацији стручне праксе за студенте и представљању Факултета привредницима у региону.

Тема разговора је био и Закон о дуалном образовању у високом образовању, односно његова практична примена у партнерским компанијама, како би студенти кроз конкретан рад из области коју студирају стекли радне вештине, имплементирали своје знање и допринели у продуктивности и успешном пословању предузећа у којима буду ангажовани.

Такође је договорено да сарадњу реализујемо одмах, јер ПМФ већ има модуле на акредитованим студијским програмима који су управо и настали као одговор на реалне потребе привреде, дефицитарних занимања, као и занимања која су условно речено нова, а тражена су на тржишту рада.

Сарадња Привредне коморе и ПМФ-а је за обе стране од великог значаја и има реалан потенцијал за реализацију, у којој би студенти стекли стручна знања и били у непосредном контакту са радом у компанијама, а привредници би ангажовали људе из струке и тиме увелико побољшали и унапредили пословање предузећа.