„Приматијада 2019“

Уводна реч

Традиционална научно-спортска манифестација „Приматијада 2019“ је ове године одржана у Златним Пјасцима (Бугарска) у периоду од 30. априла до 05. маја 2019. године. Ова манифестација окупља велики број студената са бројних факултета из земље и региона, а сваке године учешће узимају и студенти нашег Факултета. Поред надметања у спортским дисциплинама (кошарка, футсал, рукомет, одбојка, шах, и стони тенис), студенти се такмиче и у излагању научних радова из области природних наука. Приматијада је веома значајна манифестација, јер поред ширења и промовисања спортске културе и дисциплине, студенти имају прилику да кроз научно-истраживачки рад усаврше способност презентовања и академског писања, као и многе друге вештине који ће им помоћи на њиховом академском путу. Приматијада има и важан социјални карактер, обзиром да спаја студенте из земље и региона, јача и развија тимски дух и склапа пријатељства која остају за цео живот.

Постигнути резултати студената Природно-математичког факултета у Крагујевцу

На Приматијади одржаној у Златним Пјасцима, студенти нашег Факултета показали су изузетну физичку спремност и менталну снагу у спортским надметањима, спортску културу и фер игру, као и посвећеност научно-истраживачком раду. Наши студенти остварили су бројне спортске резултате, како у мушкој тако и женској конкуренцији.

Мушка конкуренција

  • Одбојка (II место)
  • Шах (II место)
  • Кошарка (II место)
  • Рукомет (III место)

Женска конкуренција

  • Шах (I место)
  • Кошарка (I место)
  • Стони тенис (I место)
  • Рукомет (II место)
  • Одбојка (III место)

Наши студенти показали су и изузетну спремност на пољу науке и остварили одличне резултате у презентовању својих научних радова.

Физика

Жељко Цимбаљевић (III место)
Назив рада: „Проучавање принудних и пригушених електричних осцилација“
Ментор: др Владимир Марковић

Хемија

Јовица Бранковић (I место)
Назив рада: „Инклузиони комплекси деривата протокатехинске и ванилинске киселине са β-циклодесктрином“
Ментор: проф. др Зорица Петровић

Марија Брковић (II место)
Назив рада: „Испитивање реакцијадинуклеарних комплекса паладијума (II) са дипептидима“
Ментор: проф. др Снежана Рајковић

Анђелка Јолић (III место)
Назив рада: „Антифунгална активност комплекса сребра (I) са итраконазолом“
Ментор: доцент др Биљана Глишић

Студенти нашег Факултета су захваљујући постигнутим успесима и резултатима заузели I МЕСТО У ГЕНЕРАЛНОМ ПЛАСМАНУ и тиме постали апсолутни победници „Приматијаде 2019“.

Подсећамо да су студенти Природно-математичког факултета у Крагујевцу и прошлих година показали изузетне резултате у науци и спорту. На „Приматијади 2017“ наши студенти су такође заузели прво место у генералном пласману, док су прошле године били вицешампиони на „Приматијади 2018“.

Студентски парламент се захваљује свим колегама студентима на уложеном труду и раду, и честита на заслуженом I месту.

Студентски парламент се захваљује декану проф. др Срећку Трифуновићу, деканском колегијуму, као и професорима менторима научних радова, на огромној подршци и доприносу у припреми за „Приматијаду 2019“.

Посебну захвалност изражавамо професору Миораду Васојевићу који је својим присуством мотивисао студенте и тиме дао допринос оствареним резултатима.