СРБИ КОЈИ МЕЊАЈУ СВЕТ

Упознајте 10 наших најбољих научника

Србија може да се поноси. Тако је бар показало истраживање "Блица" о нашим најуспешнијим научницима у светским размерама које је показало да су врло високо рангирани, али и да њихова достигнућа и пројекти на којима раде мењају свет медицине, електротехнике...

Међу 10 најуспешних спрских научника осам је стручњака који су пореклом из Србије, али су професионалну каријеру изградили у иностранству, на најбољим светским институтима. Ипак, у првих десет налазе се и двојица који живе и раде у Србији.

Ово рангирање се последњих година врши према Х–индексу (Хиршов индекс) и то је тренутно најрелевантнији показатељ научне успешности истраживача.

Овим поступком се мери продуктивност неког научника и то на основу броја објављених радова, а његов утицај мери се бројем цитата тих радова релевантним публикацијама.

Х индекс мере две светске цитатне базе ""Web of Science" и SCOPUS и њихови резултати могу да се разликују у вредностима јер обрађују различит број докумената и публикација, али када се упореди ранг листа једне и друге базе види се да је су научници исто позиционирани.

На линку који следи погледајте ко су наши најуспешнији научници и по чему су толико светски познати и признати.